جستاری بر تعامل انسان و محیط در هنگامه ی رزم

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله پژوهش های مدیریت و فرماندهی نظامی، دوره: 9، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_RMMC-9-29_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر قدسی

چکیده

جغرافیا از ایام قدیم به عنوان علمی در اختیار حاکمان و حکمرانان در اداره مملکت، جنگ و لشکرکشی­ها بوده است و علی­رغم کاربرد وسیع آن در سایر علوم، هنوز هم عمده ترین کاربرد آن در مسایل نظامی و امور حکومتی است. امروزه نیز، نیروهای مسلح هر کشور  نمی­توانند خود را از سازمانهای جغرافیایی بی نیاز بدانند. نقشه، اولین و اساسی­ترین وسیله موردنیاز ستادهای ارتش در هرعملیات نظامی است. بدین جهت ارتش­های نوین، سازمانهایی جغرافیایی تاسیس نموده اند که از واحدهای اثر گذار در ساختار نیروهای مسلح هر کشور محسوب می­گردند. کالینز، نظامی عالی رتبه ایالات متحده معتقد است: «عوامل طبیعی اغلب بیش از دشمنانی که با آنها روبه رو بوده­ایم ما را به چالش های سهمگین کشانده اند، از این رو پیوسته فکر می کنم آیا ما قربانی جغرافیا بوده­ایم یا قربانی درک غلط فرماندهان ارشد خود از جغرافیا!» هر کشوری در زمان صلح نیازمند تدوین خط مشی­هایی است تا در صورت بروز حوادث احتمالی بتواند عکس­العمل مناسبی از خود نشان دهد که در اصطلاح آن را آیین نبرد یا دکترین نظامی گویند. عوامل موثر براتخاذ چنین تدابیری عبارتند از: موقعیت جغرافیایی، ارتش و نیرو، سلاح و تجهیزات و آموزش. توجه به مسائل ژئواستراتژی که در حقیقت کشف رابطه بین جغرافیا (محیط طبیعی و محیط انسان ساخت) و استراتژی است، در طراحی عملیاتهای نظامی حایز اهمیت فراوان است. هر گونه بی­توجهی به برقراری یک ارتباط معقول بین خواسته­ها و نیازهای انسانی و شرایط محیط طبیعی موجب شکل گیری مشکلات خواهد شد. در این مقاله سعی نگارنده بر آ ن است تا ابتدا با تشریح جایگاه و نقش جغرافیا، جنبه­های اثر گذار، امکانات و محدودیت­های محیطی و جغرافیایی را بر رزمنده حاضر در رزمگاه ترسیم نماید.              

کلیدواژه ها

جغرافیا, لجستیک, رزمنده, رزم, ژئواستراتژی, ژئوپلیتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.