پترولوژی و ژئوشیمی مجموعه های پلوتونیک منطقه مریوان واقع در زون سنندج - سیرجان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-1-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد رانین

۱ گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

علی اصغر سپاهی گرو

۱ گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

حسین معین وزیری

۲ گروه زمین شناسی، دانشگاه تربیت معلم، تهران، ایران

فرهاد آلیانی

۱ گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

مجموعه های پلوتونیک منطقه مریوا ن که از دو گونه سنگ های پلوتونیک با منشا متفاوت تشکیل شده اند، در شمال غرب نوار دگرگونی سنندج - سیرجان واقع هستند. واحدهای چینه ای مناطق اطراف آنها شامل فیلیت، سنگ آهک و سنگ های آتشفشانی با سن کرتاسه- پالئوسن و مارن، ماسه سنگ و شیل با سن الیگو- میوسن هستند. دو مجموعه پلوتونیک موجود در منطقه عبارتند از: (۱) مجموعه گرانیتوئیدهای واقع در شمال غرب مریوان که بیشتر از سینوگرانیت، گرانودیوریت و مونزوگرانیت تشکیل شده است. این سنگ ها از نظر ژئوشیمی آلکالی - کلسیک منیزیم دار تا کالک - آلکالی منیزیم دار، ساب آلکالن (کالک آلکالن)، پرآلومین و از تیپ S هستند. این مجموعه از نظر کانی شناسی و ژئوشیمیایی ویژگی های گرانیت های همزمان با کوهزایی(Syn–Collision) را نشان می دهند، (۲) مجموعه گابرو - دیوریت - کوارتزدیوریت در جنوب شرق مریوان که از سنگ های پلوتونیک مختلف مانند گابرو، دیوریت و کوارتزدیوریت تشکیل شده است. این سنگ ها از نظر ژئوشیمی ساب آلکالن (کالک آلکالن)، متاآلومین، کلسیک منیزیم دار و از تیپ I هستند. سنگ های این مجموعه ویژگی های سنگ های پلوتونیک مشتق شده از گوشته فوقانی را نشان می دهند. شایان ذکر است که بلوک هایی از مجموعه تیپ I به وسیله سنگ های مجموعه تیپ S در بر گرفته شده است.

کلیدواژه ها

تیپ I, تیپ S, سنندج- سیرجان, گرانیتوئید, مریوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.