کلیاتی از متابازیت های بسیار ضعیف کمال آباد واقع در غرب نایین (استان اصفهان)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-1-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان جوانمردی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

ایرج نوربهشت

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

  دگرگونی درجه بسیار ضعیف رخ داده بر بازالت های ائوسن کمال آباد واقع در غرب نایین، از نوع دگرگونی هیدروترمال است. بر اثر این دگرگونی در درز و شکاف های متابازیت ها به ترتیب کانی های پرهنیت، مالاکیت و آزوریت، زئولیت (مزولیت، اسکولسیت و لومونتیت)، کوارتز و کلسیت متبلور شده اند. کانی های کلریت (برونسویگایت)، آمفیبول (فرواکتینولیت) و سوسوریت به شکل ثانویه در متن سنگ اصلی دیده می شوند. در منطقه مورد مطالعه دو سری پرهنیت مشاهده می شود: یک سری دارای برجستگی و رنگ اینترفرانس قوی تر و یک سری دارای برجستگی و رنگ اینترفرانس ضعیف تر هستند، که علت آن به متفاوت بودن میزان Fe۳+ در ساختار آنها بر می گردد. با استفاده از شیمی کانی های هیدروترمال و ترتیب فراوانی آنها (پرهنیت، زئولیت، کوارتز، کلسیت، مالاکیت و آزوریت و لومونتیت) می توان گفت که سیال موجود در منطقه از یون های Ca، Si، Al و OH غنی بوده، یون های Fe، Na، K، Mn و Cu را در حد کم داشته است. شرایط تشکیل کانی های دگرگونی هیدروترمال شامل pH خنثی تا اندکی قلیایی، CO۲ پایین، حرارت ۱۵۰ تا ۳۵۰ درجه سانتی گراد و فشار کمتر از ۳ کیلوبار است. مطالعات نشان می دهد که رخساره های به وجود آمده در منطقه شامل رخساره پرهنیت-پومپله ایت، رخساره زئولیت و زیررخساره لومونتیت می شود. در منطقه مورد مطالعه، به علت کم بودن حجم محلول های ماگمایی و گرمابی، شدت دگرسانی بالا نیستدگرگونی درجه بسیار ضعیف رخ داده بر بازالت های ائوسن کمال آباد واقع در غرب نایین، از نوع دگرگونی هیدروترمال است. بر اثر این دگرگونی در درز و شکاف های متابازیت ها به ترتیب کانی های پرهنیت، مالاکیت و آزوریت، زئولیت (مزولیت، اسکولسیت و لومونتیت)، کوارتز و کلسیت متبلور شده اند. کانی های کلریت (برونسویگایت)، آمفیبول (فرواکتینولیت) و سوسوریت به شکل ثانویه در متن سنگ اصلی دیده می شوند. در منطقه مورد مطالعه دو سری پرهنیت مشاهده می شود: یک سری دارای برجستگی و رنگ اینترفرانس قوی تر و یک سری دارای برجستگی و رنگ اینترفرانس ضعیف تر هستند، که علت آن به متفاوت بودن میزان Fe۳+ در ساختار آنها بر می گردد. با استفاده از شیمی کانی های هیدروترمال و ترتیب فراوانی آنها (پرهنیت، زئولیت، کوارتز، کلسیت، مالاکیت و آزوریت و لومونتیت) می توان گفت که سیال موجود در منطقه از یون های Ca، Si، Al و OH غنی بوده، یون های Fe، Na، K، Mn و Cu را در حد کم داشته است. شرایط تشکیل کانی های دگرگونی هیدروترمال شامل pH خنثی تا اندکی قلیایی، CO۲ پایین، حرارت ۱۵۰ تا ۳۵۰ درجه سانتی گراد و فشار کمتر از ۳ کیلوبار است. مطالعات نشان می دهد که رخساره های به وجود آمده در منطقه شامل رخساره پرهنیت-پومپله ایت، رخساره زئولیت و زیررخساره لومونتیت می شود. در منطقه مورد مطالعه، به علت کم بودن حجم محلول های ماگمایی و گرمابی، شدت دگرسانی بالا نیست

کلیدواژه ها

دگرگونی هیدروترمال, کمال آباد, متابازیت های بسیار ضعیف, نایین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.