کاربرد داده های کانه نگاری و سیالات درگیر در تعیین شرایط تشکیل کانسار مس پورفیری شمال شرق اراک

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 3، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-3-12_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریماه آیتی

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران ۴۶۹۷ - ۱۹۳۹۵، ج. ا. ایران

هوشنگ اسدی هارونی

دانشکده معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

هاشم باقری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

مهین منصوری اصفهانی

دانشکده معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

کانسار دالی در شمال شرق اراک و بر روی کمربند ماگمایی ارومیه- دختر واقع شده است و شامل توده های آتشفشانی- نیمه آتشفشانی با ترکیب دیوریت- کوارتز دیوریت پورفیری، آندزیت تا داسیت است که در مجموعه ای از گدازه ها و سنگ های آذرآواری با ترکیب آندزیتی نفوذ کرده اند. سه پهنه آلتراسیون اصلی در این منطقه شناسایی شده که شامل دگرسانی پتاسیک (بیوتیت ثانویه + مگنتیت + ارتوکلاز ثانویه)، فیلیک (سریسیت + کوارتز + پیریت) و پروپیلیتیک (کلسیت + کلریت + اپیدوت) است. بررسی های زمین شناسی، زمین شیمیایی و مطالعه سیالات درگیر، نشانگر حضور کانسار مس پورفیری غنی از طلا در منطقه است. مطالعه مقاطع صیقلی، حضور طلا به صورت ادخال در رگه های کوارتز و فازهای سولفیدی همچون کالکوپیریت را تایید می کند. مطالعات سیالات درگیر نمونه های کوارتزی حاصل از سیال کانه ساز از پهنه های دگرسانی پتاسیک و فیلیک، دمای بین ۱۸۰ تا ۶۰۰ درجه سانتیگراد، شوری بین ۲۶ تا ۷۰ درصد بر حسب نمک طعام و کاهش درجه حرارت و شوری از پهنه پتاسیک به سمت پهنه فیلیک را نشان می دهد که مطابق با سایر نهشته های مس پورفیری جهان است.

کلیدواژه ها

سیالات درگیر, مس پورفیری, اراک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.