سنگ شناسی و زمین شیمی توده نفوذی منطقه سراب-۳ (خاور تکاب، شمال باختری ایران)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 7، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-7-27_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد معانی جو

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

لیلا خدائی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

توده نفوذی سراب-۳ در شمال باختری ایران، در پهنه سنندج-سیرجان و در خاور شهرستان تکاب جای دارد. بر پایه بازدیدهای صحرایی و سنگ نگاری، ترکیب سنگ شناسی این توده نفوذی (به سن میوسن) در محدوده دیوریت-لوکودیوریت، مونزودیوریت، کوارتزمونزودیوریت، گرانودیوریت و گرانیت است. بر پایه ویژگی های زمین شیمیایی، این سنگ ها از گرانیتوییدهای نوع I، با سرشت کالک آلکالن هستند و از دیدگاه درجه اشباع شدگی از آلومینیوم (ASI)، متاآلومین هستند. غنی شدگی عناصر LILE (K، U، Sr، Ce، Th، Pb و Ba) و LREE نسبت به عناصر HFSE (Zr، Y، Ti، P و Nb) و HREE و پایین بودن نسبت Ce/Pb وNb/U و مقادیر بالای Ba/Nb نشان دهنده پیدایش این سنگ های آذرین در پهنه زمین ساختی وابسته به فرورانش حاشیه فعال قاره ای است. آنومالی منفی Ti، Nb و P در نمودارهای عنکبوتی نیز این موضوع را تایید می کند. پایین بودن نسبت های (Al۲O۳/FeO*+MgO+TiO۲) و (Na۲O+K۲O/FeO*+MgO+TiO۲) و تمرکز پایین نسبت Rb/Sr (کمتر از ۶/۰) نشان می دهد که توده نفوذی منطقه سراب-۳ چه بسا یک خاستگاه متابازالتی داشته است.

کلیدواژه ها

گرانیتویید نوع I, زمین شیمی, سراب-۳, خاور تکاب, پهنه سنندج-سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.