بررسی اثر پروستاگلاندین E۲ بر درمان کیست های فولیکولی تخمدان در گاو شیری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SKU-11-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الله دهقانی تفتی

ناصر شمس اسفندآبادی

ابوالفضل شیرازی

تقی تکتاز هفشجانی

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی اثر پروستاگلاندین E۲ بر درمان کیست های فولیکولی در گاو شیری بود. تعداد ۹۵ راس گاو شیری مبتلا به کیست فولیکولی در بازه زمانی ۵ ماهه در گاوداری زاگرس شهرستان شهرکرد انتخاب شدند. حیوانات به طور تصادفی به ۴ گروه تقسیم شدند؛ گروه اول ۲۰۰ میکروگرم گنادرولین استات، گروه دوم ۱ میلی گرم دینوپروستون، گروه سوم ۲ میلی گرم دینوپروستون و گروه شاهد ۲ میلی لیتر سرم فیزیولوژی به صورت عضلانی در روز تشخیص کیست دریافت کردند. در ۳ گروه درمانی ۹ روز بعد از تزریق، حیوانات ۵۰۰ میکروگرم کلوپروستنول و در گروه شاهد ۲ میلی لیتر سرم فیزیولوژی به صورت عضلانی دریافت کردند. گاوهایی که در بازه زمانی ۷ روزه پس از تزریق کلوپروستنول فحل می شدند. براساس قاعده ی Am-Pm تلقیح و مابقی دام ها در روز ۲±۱۸ پس از تشخیص مجددا معاینه شدند. به منظور اندازه گیری سطح سرمی پروژسترون، نمونه خون در روز اول و نهم گرفته شد.فراوانی میزان تلقیح بعد از درمان در گروه های درمانی نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت؛ لیکن بین گروه های درمانی اختلاف معنی دار نبود. میزان آبستنی در تلقیح اول و میزان انواع مختلف کیست در بازدید بعد از درمان در بین گروه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری نداشت. سطح سرمی پروژسترون در گروه اول و سوم نسبت به گروه دوم و شاهد افزایش معنی داری در روز ۹ داشت. با توجه به نتایج این پژوهش، پروستاگلاندین E۲ با دوزهای ۱ و ۲ میلی گرم اثر قابل قبولی بر درمان کیست های فولیکولی در گاو شیری ندارد.

کلیدواژه ها

درمان, کیست فولیکولی, پروستاگلاندین E۲, گاو شیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.