مطالعه اثر روش های واکسیناسیون بیماری نیوکاسل و غنی سازی جیره با پودر رزماری بر پاسخ ایمنی هومورال در کبک نژاد چوکار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SKU-15-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسین پورقنبری

چکیده

نیوکاسل یک بیماری بسیار واگیر و کشنده در اکثر گونههای پرندگان از جمله کبک است. روش تجویز واکسن به عنوان یک شاخص مهم در مدیریت بیماری مد نظر است. از طرفی ترکیبات موجود در گیاهان به طور مستقیم و غیرمستقیم بر پاسخ های ایمنی اثرگذار هستند. در این مطالعه ۶۳۰ قطعه کبک به ۲۱ گروه تقسیم شدند و برنامه واکسیناسیون با واکسنهای زنده (۱B، کلون و لاسوتا) و واکسن غیرفعال روغنی بیماری نیوکاسل طیور در سنین ۱، ۸، ۱۰، ۲۰ و ۳۵ روزگی به روشهای اسپری، قطره چشمی، آشامیدنی و روش تزریقی، اجرا گردید، همچنین جیره کبک ها تا سن ۵۶ روزگی با سه سطح مختلف (۰، ۵/۰، ۵/۱ درصد) پودر رزماری غنی سازی گردید، سپس در سن ۱۴، ۲۸ و ۵۶ روزگی با خون گیری از ورید بالی پرنده ها، سرم آن ها جمع آوری گردید و آزمایش مهار هماگلوتیناسیون (HI) به منظور محاسبه عیار پادتن ضد ویروس بیماری نیوکاسل استفاده گردید. گروه های دریافت کننده واکسن های غیرفعال به همراه واکسن های زنده منجر به تولید عیار پادتن به میزان بالاتری نسبت به تجویز واکسن های زنده به صورت تنهایی گردید (۰۵/۰> P). همچنین گروه های دریافت کننده واکسن زنده به روش های قطره چشمی و اسپری به نسبت گروه های واکسینه شده به روش آشامیدنی قدرت بیش تری در تحریک سیستم ایمنی هومورال را نشان دادند (۰۵/۰> P). تغذیه کبک ها با سطوح مختلف پودر رزماری تاثیری بر سطح عیار پادتن در گروه های مختلف نداشت. طبق نتایج این مطالعه، تجویز واکسن های زنده به روش اسپری و قطره چشمی به همراه واکسن غیرفعال می تواند عیار پادتن بالاتری را در گله های کبک ایجاد کند

کلیدواژه ها

بیماری نیوکاسل, کبک, واکسن, روش تجویز, پادتن, رزماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.