اثر محافظتی ژل رویال بر مولفه های اسپرمی، توان باروری آزمایشگاهی و شاخص های استرس اکسیداتیو در بیضه موش سوری مواجهه شده با اتفون

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 29، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-29-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین جهانگیرفرد

Dept of Anatomy and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran

چکیده

مقدمه: اتفون از دسته سموم ارگانوفسفره است که برای تحریک رشد گیاه به کار می رود. ژل رویال ماده ای با خواص آنتی اکسیدانی و برای تقویت دستگاه ایمنی موثر است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ژل رویال بر مولفه های اسپرمی، توان باروری آزمایشگاهی و شاخصه ­های استرس اکسیداتیو در موش سوری صورت گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، ۲۰ سر موش نر بالغ نژاد NMRI به ۴ گروه کنترل و تجربی تقسیم بندی شدند. در گروه تجربی، حیوانات اتفون را با دوز mg/kg ۴۸۰ دریافت کردند؛ سپس ژل رویال با غلظت mg/kg ۲۰۰ به تنهایی و همچنین همراه با هورمون اتفون، به طور روزانه از طریق دهانی خورانده شد. پس از تیمار، برای ارزیابی مولفه های اسپرمی و توان باروری آزمایشگاهی، نمونه های اسپرم از دم اپیدیدیم جمع آوری و برای شاخصه های استرس اکسیداتیو، بافت بیضه اخذ گردید. سطح P˂۰.۰۵ معنا دار در نظر گرفته شد. یافته ها:کاهشی در میزان تحرک و قدرت زنده مانی اسپرم ها، درصد لقاح، بلاستوسیست، جنین های هچ شده و همچنین افزایشی در میزان آسیب به DNA و نبود بلوغ هسته ای اسپرم ها و جنین های بلوک شده در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل وجود داشت؛ همچنین میزان ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و مالون دی آلدئید در گروه های دریافت کننده اتفون، به ترتیب کاهش و افزایش یافتند، این در حالی است که ژل رویال می تواند از آثار تخریبی ناشی از استرس اکسیداتیو اتفون جلوگیری کند (P˂۰.۰۵). بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، ژل رویال می تواند اثر بهبودی بر اسپرم های اپیدیدیمی و توان باروری آزمایشگاهی داشته باشد.

کلیدواژه ها

Ethephon, In vitro fertilization, Oxidative stress, Royal jelly, Sperm parameters, ژل رویال, اتفون, مولفه های اسپرمی, استرس اکسیداتیو, لقاح داخل آزمایشگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.