تاثیر رافینیت مورد استفاده در فروشوئی تپه ای (Heap Leaching) بر روی میزان نفوذپذیری

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: ششمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI06_146
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1418
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود علی پور

کارشناس ارشد هیدروژئولوژی، مجتمع مس سرچشمه، امور مهندسی

حسن صحرائی

کارشناس ارشد هیدروژئولوژی، مجتمع مس سرچشمه، امور معدن

کمالی

استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان - بخش معدن

چکیده

فروشوئی تپه ای یکی از گسترده ترین روشها جهت استخراج معادن کم عیار طلا، نقره، مس و اورانیوم بشمار می رود یکی از اجزاء کلیدی جهت نیل به موفقیت در فروشوئی تپه ای، درک هیدرولوژی هیپ می باشد. جهت مطالعه هیدرولوژی هیپ 2 در مجتمع مس سر چشمه چند آزمایش جهت تعیین تعیین میزان نفوذ در محدوده انجام گرفت. همچنین بر روی هیپ شماره 1 که مرحله بهره برداری آن به پایان رسیده است. چندین گمانه حفر گردیده است در یکی از گمانه ها به فواصل تقریبا یک متری نمونه برداری صورت گرفته است که بر روی نمونه های برداشت شده آنالیز دانه بندی صورت گرفته است. مقایسه آنالیز دانه بندی و آزمایشات تعیین میزان نفوذ نشان دهنده این است که استفاده از رانفینیت باعث افزایش نفوذپذیر در بخشهای سطحی شده و بر عکس بدلیل حمل رس توسط سیال به اعماق، ضریب هدایت هیدرولیکی در اعماق بیشتری به مرور زمان کاهش می یابد. انتقال رس به اعماق پائینتر ممکن است باعث ایجاد یک لایه ناتراوا در چند متری سطح شود. در اثر تشکیل لاایه ناتراوا بخش بالایی از بخشهای عمیقتر جدا شده در نتیجه سیال در بخش پائین تر محبوس می شود. همچنین بدلیل تشکیل این لایه، حرکت سیال به اعماق با مشکل روبرو شده سیال از بخشهای میانی خارج خواهد شد. لذا تشکیلاتی که در کف هیپ جهت جمع آوری سیال نسب گردیده اند تقریبا کارائی خود را از دست خواهند داد. همچنین بدلیل پاشش نقطه ای رافینیت بر روی سطح ممکن است در نقاط پاشش میزا ضریب هدایت هیدرولیکی افزایش یابد. در نتیجه بدلیل بوجود آمدن جریا ن ترجیهی، بسته به سرعت پاشش، سیال ممکن است در بخشهای با ضریب هیدرولیکی بالاتر یا بر عکس در زمینه با ضریب هدایت هیدرولیکی پائین تر جریان یابد. ایجاد جریان ترجیحی می تواند روند انحلال مواد معدنی را با مشکل روبرو سازد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.