تشخیص درجه رسیدگی توت فرنگی به کمک بینی الکترونیک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MAM-9-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید عقیلی ناطق

عادیه انور

محمد جعفر دالوند

چکیده

تخمین رسیدگی، بخش قابل توجهی از ارزیابی کیفیت است زیرا درجه رسیدگی هنگام برداشت می تواند بر خواص حسی و انبارداری میوه ها تاثیر بگذارد. یک شیوه امکان پذیر برای تعیین درجه رسیدگی، تشخیص ترکیبات فرار معطر موجود در میوه با استفاده از بینی الکترونیک است. در این پژوهش برای تشخیص پنج درجه رسیدگی توت فرنگی، سامانه بینی الکترونیک بر پایه ده حسگر نیمه هادی اکسید فلزی طراحی، توسعه و پیاده سازی شد. نمونه های سالم سم نخورده جمع آوری و طبق پنج درجه رسیدگی (RG? = کاملا رسیده ، RG? = نزدیک به رسیدگی ، RG? = متوسط رسیده ، RG? = نزدیک به نارس و RG? = نارس) توسط کارشناسان خبره (براساس اندازه، ویژگی های ظاهر و همچنین تخمین مراحل رسیدگی) طبقه بندی شدند. شبکه عصبی مصنوعی(ANN) ، تجزیه و تحلیل اجزای اصلی (PCA) و تجزیه و تحلیل تفکیک خطی (LDA) برای تشخیص الگوی آرایه حسگرها استفاده گردیدند. بهترین ساختار شبکه عصبی (?-??-??) توانست نمونه ها را در ? درجه رسیدگی با دقت ?/?? طبقه بندی کند. نتایج PCA حاکی از پوشش %۹۹ از واریانس داده ها با دو مولفه اصلی بودLDA . درجات رسیدگی توت فرنگی را با دقت ?/??? متمایز نمود، اما همپوشانی بین درجه رسیدگی?، ? و ? دیده شد. هر سه روش توانستند درجات رسیدگی توت فرنگی را با درصد طبقه بندی خوب تشخیص دهند. طبق این مطالعه، می توان بیان نمود که بینی الکترونیکی ابزاری مناسب برای تشخیص درجات رسیدگی توت فرنگی است و می تواند با وقت و هزینه کمتری برای تشخیص زمان مناسب برداشت توت فرنگی استفاده گردد.

کلیدواژه ها

توت فرنگی, ماشین بویایی, تحلیل تفکیک خطی, شبکه عصبی و تجزیه مولفه های اصلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.