CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اسنادی خدمات خاندان هردنگی به مزار دهک و نقش آن ها در رسیدگی به موقوفات و امور وابسته به این مزار (۱۲۳۲ تا ۱۴۰۴ ق.)

عنوان مقاله: بررسی اسنادی خدمات خاندان هردنگی به مزار دهک و نقش آن ها در رسیدگی به موقوفات و امور وابسته به این مزار (۱۲۳۲ تا ۱۴۰۴ ق.)
شناسه ملی مقاله: JR_FARKH-10-2_004
منتشر شده در در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

کمال غوث - کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی
سالم حسین زاده - مسوول بخش اسناد کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
حمیده جلیلی - کارشناس ارشد مدیریت آموزشی، مدرس دانشگاه فرهنگیان بیرجند

خلاصه مقاله:
سابقه وقف و تعیین متولی برای موقوفات و اداره وقفیات اماکن متبرکه و آستانه های مقدسه در ایران به قبل از دوره صفویه بر می گردد. به منظور حراست، حفاظت و صیانت از اموال و املاک موقوفه، نیازمند وجود سرپرست و متولی و ناظر بر موارد وقفی می باشد. رسیدگی به امور دخل و خرج  اموال موقوفه، رعایت موارد مصرف برحسب نیات واقفان و دوام موارد وقفی چه در موقوفات عامه و یا موقوفات خاصه همیشه مد نظر متولیان و ناظران بوده است. مزار سیدالحسین عربخانه از زیارت گاه هایی است که خاندان خزیمه علم (از حکام با نفوذ قاینات) رقباتی را بر این مزار وقف نموده و سپس تولیت آن  را به خاندان هردنگی سپرده اند. این مقاله به شرح مکاتبات مربوط به سوابق خاندان هردنگی و خدمات آن ها بر این موقوفات اختصاص دارد. بررسی اسناد و یافته  های تحقیق نشانگر باورهای اعتقادی مردم در بردارنده ی اطلاعاتی پیرامون هزینه های مربوط به تعمیر و اداره مزار دهک، علاقه ی امرای منطقه و توجه آن ها به مزار دهک و مسائل مربوط به تولیت مزار مذکور است.

کلمات کلیدی:
مزار دهک, قاینات, خاندان هردنگی, خاندان خزیمه علم

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1370322/