زبان بدن و نقش آن در آگهی ­های تبلیغاتی (مطالعه موردی: آگهی تبلیغاتی چهره ­های مشهور ایرانی)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه جلوه هنر، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JJHJOR-11-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 494
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر جمالی

کارشناسی ارشد ارتباط تصویری، دانشکده هنر، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.

عفت السادات افضل طوسی

دانشیار گروه ارتباط تصویری، دانشکده هنر، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران، نویسنده مسئول.

چکیده

  زبان بدن و به­طور کلی، ارتباطات غیرکلامی بخش عمده ای از ارتباطات را تشکیل می­دهند. همه انسان­ها، خواه به صورت ارادی یا غیرارادی، پیام­هایی را به­وسیله بدن خود به اطرافیان صادر و یا در فرایند ارتباطی از دیگران دریافت می­کنند. زبان بدن رابط شاخصی بین فرستنده و گیرنده یک پیام بصری است که به مراتب تاثیر بیش تری از کلام بر مخاطب می­گذارد. از این رو، شناخت و آگاهی از وجوه مختلف زبان بدن و به ­کارگیری آن، گام مهمی در تولید و بهبود یک آگهی تبلیغاتی است. هدف از این پژوهش، روشن ساختن اهمیت زبان بدن در آگهی­ های تبلیغاتی و در پی پاسخ به این پرسش است: کاربرد زبان بدن در آگهی­ های تبلیغاتی چیست؟ به همین منظور، در ابتدا، به مفاهیم کلی زبان بدن و تقسیم­بندی آن پرداخته شده است. و در ادامه، چند نمونه از آگهی­های تبلیغاتی ایرانی، شامل چهره­های مشهور(بیلبوردهای شهری) در سال ۹۵ الی ۹۷، به­جهت مطالعه کارکرد زبان بدن در سوژه­های انسانی بررسی شده­است. این تحقیق، به شیوه کتاب خانه ای(اسنادی) و میدانی و به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته­است. استفاده هماهنگ و ماهرانه از حرکات و ژست­ها، موقعیت بدن، بیانات و ارتباط چشمی، از جمله ملزومات یک تبلیغ است که بینندگان را به خرید محصول یا استفاده از خدمات هدایت می­کند؛ و عدم رعایت آن، چه بسا، می­تواند موجب بدفهمی و گنگی مخاطب شود. بررسی­های انجام شده پیرامون چند نمونه آگهی در این پژوهش، نشان داده­است که اصول زبان بدن در بیش تر این آثار، به­ درستی، رعایت نشده­است و به­نظر می­رسد که آگاهی و دانش کافی پیرامون زبان بدن در طراحی اغلب تبلیغات وجود ندارد.  

کلیدواژه ها

زبان بدن, ارتباط غیر کلامی, آگهی تبلیغاتی, چهره­های معروف پردازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.