تاثیر بورخس بر گلشیری: بررسی تطبیقی برخی مولفه های پست مدرن در آثار بورخس و گلشیری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه ادبیات تطبیقی، دوره: 13، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_JCTK-13-24_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سیدیزدی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ولی عصر، رفسنجان، ایران

حسین صارم پور

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ولی عصر، رفسنجان، ایران

روح الله روزبه

استادیار زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه ولی عصر، رفسنجان، ایران

چکیده

با ورود ایران به قرن بیستم و گسترش ترجمه آثارادبی از دیگرکشورها، نویسندگان ایرانی هرچه بیشتر با نویسندگان و فنون نویسندگی معاصرجهان آشناگشتند، از آنان تاثیرپذیرفتند و برخی از شیوه های آنان را در آثارخویش به کارگرفتند و بعضا بومی ساختند. ازاین رو ضرورت مطالعهتطبیقی ادبیات درایران نیز، پدیدآمد. همچنین از دیگرمظاهرعصرجدیدگذر از گفتمان مدرنیسم به پست مدرنیسم بوده است. نویسنده آرژانتینی بورخس ازپیشگامان این دورهگذار است که برنسلی از نویسندگان درسراسرجهان تاثیرگذاشته است. در ایران نیز بورخس ازطریق اعضای انجمن ادبی جنگ اصفهان معرفی شد. یکی ازاعضای آن نویسنده معاصرایرانی هوشنگ گلشیری بود که مقاله ای هم درباره بورخس منتشرکرد.یکی از زمینه های پژوهش در ادبیات تطبیقی تاثیر ادبیات ملت ها بریکدیگر است مقاله حاضر درچارچوب بایسته های ادبیات تطبیقی، با بررسی برخی مولفه های پست مدرن، درصددپاسخ به این پرسش است که گلشیری تا چه میزان متاثر از بورخس بوده است و این تاثیرپذیری درچه مواردی مشهوداست؟ در این راستا داستان های «شب شک» و «شازده احتجاب» از گلشیری و «مضمون خائن و قهرمان» و «کتابخانه بابل» از بورخس مورد بررسی قرار گرفت و مولفه های پست مدرن «عدم-قطعیت»،«اقتباس» و «وجودشناسی» در داستان های هر دو نویسنده یافت شد.آنچه می توان گفت این است که گلشیری در اوان فعالیت حرفه ای خویش با بورخس آشناگشته، از آن تاثیر پذیرفته و بحث درباره آثار بورخس در حلقه ادبی پیرامونش به طورجدی مطرح بوده است.

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی, پست مدرنیسم, هوشنگ گلشیری, خورخه لوئیس بورخس.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.