وجه نمایی در زبان فارسی میانه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 20، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUK-20-39_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان چنگیزی

استادیار گروه زبانشناسی، دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

در این مقاله، نخست وجه و شیوه­های بازنمایی آن در زبان­ها، معرفی و به نظرات جدید زبانشناسان در طبقه­بندی وجه، و نیز مفهوم آن در علم منطق و سنت مطالعات ادبی اشاره می­شود. پس از آن، برخی مفاهیم وجهی و صورت­های زبانی که بر آنها دلالت دارند، با ذکر مثالهای متعدد از متون فارسی میانه زردشتی معرفی می­گردند. در زبان فارسی میانه زردشتی، وجه از طریق صرف فعل، افعال وجهی، برخی اسم­ها و صفت­ها و برخی ادوات بازنمایی شده است. افزون بر این، افعال، اسم­ها، صفت­ها، ادوات و عبارت­های دیگری نیز هستند که طی روند دستوری­شدگی، به ابزاری برای بازنمایی وجه بدل شده و بر انواع مفاهیم وجهی مانند حدس و گمان، شک و تردید، و قصد و درخواست دلالت داشته­اند. نتیجه این پژوهش آن است که در فارسی میانه، وجه نه فقط از طریق صرف فعل، بلکه از طریق سایر صورت­های زبانی نیز بازنمایی می­شود و گاهی هم از طریق بافت­ جمله­ معلوم می­گردد

کلیدواژه ها

فارسی میانه زردشتی, وجه, مفاهیم وجهی, گواه ‍نمایی, بافت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.