بررسی وضعیت شهر دوستدار کودک و ارتباط آن با شاخص های کیفیت، ایمنی و امنیت کاربری های مورد نیاز کودکان در شهر جهرم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-8-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 417
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیکو ابهری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی ، مرند، ایران.

علی شمس الدینی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران.

بختیار عزت پناه

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران

چکیده

تبیین موضوع: برخورداری فضاهای شهری از شاخص ­های و مولفه ­های شهر دوستدار کودک، یکی از شاخص ­های کلیدی توسعه پایدار شهری است و سطح  و وضعیت آن نشانگر میزان توجه سیاست گذاران و متولیان امور شهری به علایق، نیازها و خواسته های قشرهای مختلف جامعه به ­ویژه کودکان، به عنوان سرمایه انسانی آینده شهرها است. هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت شهر دوستدار کودک، شناسایی چالش ها و راهکارهای بهبود آن و همچنین بررسی و تحلیل ارتباط آن با شاخص ­های کیفیت، ایمنی و امنیت کاربری های مورد نیاز کودکان در شهر جهرم است. روش: پژوهش کاربردی حاضر با استفاده از ترکیبی از روش­ های توصیفی تحلیلی، همبستگی و علی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را کودکان دارای سن ۶ تا ۱۲سال ساکن در شهر جهرم تشکیل می­ دهد که با استفاده از روش­ های برآورد حجم نمونه ۳۷۲ نفر از آن­ ها به عنوان نمونه برآورد گردید. ابزار اصلی پژوهش جهت گردآوری داده­ های مورد نیاز، پرسشنامه محقق ­ساخته است که روایی و پایایی آن با رعایت اصول روش­ های تحقیق میدانی تایید شده است. یافته ­ها: یافته ­های پژوهش نشان می ­دهد وضعیت شهر دوستدار کودک با میانگین ۲/۱، به صورت معناداری پایین ­تر از سطح متوسط قرار دارد. نتایج بررسی همبستگی دو متغیر کیفیت و ایمنی و امنیت کاربری­های مورد نیاز کودکان با شهر دوستدار کودک نشان داد میزان همبستگی محاسبه شده با مقدار ۰/۶۶۵ و ۰/۵۳۵، به لحاظ آماری معنادار بوده و از نوع مثبت می ­باشد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد در مدل برازش شده، ۵۹/۹ درصد از واریانس شهر دوستدار کودک به واسطه متغیرهای مستقل تبیین شده است. میزان ضریب رگرسیونی استانداردشده شاخص­ های ایمنی و امنیت و کیفیت کاربری مورد نیاز کودکان به ترتیب با میزان ۰/۵۷۱ و ۰/۴۲۱، به لحاظ آماری معنادار بوده است. نتایج: نتایج پژوهش نشان داد کمبود و ضعف کمی و کیفی فضاهای آموزشی، ورزشی، تفریحی، بهداشتی و امنیتی مورد نیاز کودکان و همچنین عدم توجه به نظرات و خواسته­های کودکان در طراحی فضاهای مختلف مورد نیاز آن­ها، مانع تحقق ­پذیری شهر دوستدار کودک در محدوده مطالعاتی هستند و لازم است این مسائل و مشکلات با اتخاذ تدابیر لازم تا حد قابل توجهی مرتفع شوند، چراکه کودکان سرمایه های اصلی آینده شهرها هستند و لازم است نیازها و خواسته های آن ها تا حد قابل توجهی برآورده شود.

کلیدواژه ها

توسعه پایداری شهری, کودکان, شهر دوستدار کودک, جهرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.