تاثیر توالی و فاصله زمانی افزودن ماده افزودنی و سولفوسولفورون به آب سخت در کنترل یولاف وحشی زمستانه (Avena sterilis ssp. ludoviciana Durieu.)
محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 34، شماره: 3
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 230
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPP-34-3_009
تاریخ نمایه سازی: 14 دی 1400
چکیده مقاله:
اینکه آیا توالی و فاصله زمانی افزودن ماده افزودنی و علفکش به آب سخت میتواند کارایی علفکش را تحت تاثیر قرار دهد یا خیر تاکنون بدون پاسخ مانده بود. در آزمایش دز-پاسخ که در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا اجرا شد، شش مقدار از سولفوسولفورون با آب مقطر و آب سخت حاوی کاتیونهای Na+، Ca++ و Fe+++ (۶۰۰ میلیگرم در لیتر از نمک کربناتی) با و بدون افزودن اسیدسیتریک (۵۰۰ میلیگرم در لیتر) یا سولفات آمونیوم (۲۰ گرم در لیتر) نیم ساعت قبل، همزمان و نیم ساعت بعد از افزودن علفکش به حاملهای پاشش بر روی یولاف وحشی زمستانه در مرحله چهار برگی پاشیده شد. نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون غیرخطی نشان داد که برعکس سولفاتآمونیوم که بر کارایی سولفوسولفورون بیتاثیر بود، افزودن اسیدسیتریک به آب مقطر با هر توالی و فاصله زمانی نسبت به سولفوسولفورون باعث بهبود کارایی سولفوسولفورون شد. حضور کاتیونهای Na+، Ca++ و Fe+++ در حامل پاشش مقدار سولفوسولفورون لازم برای کاهش ۹۰ درصدی وزن خشک یولاف وحشی زمستانه را به ترتیب از ۸۰/۹ به ۶۰/۲۷، ۴۸/۴۷ و ۳۲/۵۰ گرم در هکتار افزایش داد. بین شدت ناسازگاری کاتیونهای Ca++ و Fe+++ اختلاف معنیداری مشاهده نشد. افزودن هر دو ماده افزودنی نیم ساعت بعد از افزودن سولفوسولفورون به آب مقطر حاوی کاتیونها هیچ تاثیری در رفع اثر ناسازگار کاتیونها بر کارایی سولفوسولفورون نداشت. برعکس، افزودن سولفوسولفورون نیم ساعت بعد از افزودن مواد افزودنی به آب مقطر حاوی کاتیونها بهترین کارایی سولفوسولفورون را رقم زد. بنابراین، موضوع توالی صحیح افزودن ماده افزودنی و علفکش به آب سخت حایز اهمیت است. عدم اطلاع از این موضوع، نه تنها سبب عدم کنترل علفهرز بلکه هزینههای اضافی به کشاورز تحمیل خواهد کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اکبر علی وردی
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
سمیه بدرخانی
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
گودرز احمدوند
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :