ساختار سرعتی پوسته و عمق ناپیوستگی موهو در مرکز ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 28، شماره: 111
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-28-111_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 508
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه نصرآبادی

هیات علمی/ دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان

فاطمه عظیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد/ دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته

محمدرضا سپهوند

دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته

چکیده

ساختار سرعتی پوسته و عمق ناپیوستگی موهو در زیر ۷ ایستگاه لرزه نگاری باند پهن آفریز ((AFRZ، کوهدشت (TKDS)، پرواده (TPRV)، نستنج ((TNSJ، انارک (ANAR) و کارشاهی (KRSH) مربوط به مرکز لرزه نگاری کشوری (IRSC) و ایستگاه یزد (YZKH) مربوط به مرکز ملی شبکه لرزه-نگاری باندپهن ایران ( (INSNواقع در مرکز ایران با استفاده از روش برگردان همزمان توابع انتقال گیرنده موج P و منحنی های پاشندگی سرعت گروه امواج رایلی مورد مطالعه قرار گرفت. شکل موج های دورلرز (فاصله رومرکزی ۹۰-۲۵ درجه) در بازه زمانی سه سال (۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴) برای به دست آوردن توابع از روش تکرار واهمامیخت در حوزه زمان مورد استفاده قرار گرفت و منحنی های پاشندگی سرعت گروه موج رایلی از مطالعه ی بر روی ساختار پوسته و گوشته ی بالایی فلات ایران در بازه ی دوره ی تناوبی ۱۰ تا ۱۰۰ ثانیه تامین شده است. ناهماهنگی عمق- سرعت در اطلاعات توابع گیرنده باعث غیریکتایی مساله ی برگردان می شود، که با دخالت دادن اطلاعات حاصل از سرعت مطلق برآوردهای پاشندگی و برگردان هم زمان این دو مجموعه ی داده ای، می توان بر این محدودیت غلبه کرد. با این کار، اطلاعات دقیقتری درمورد ساختار پوسته ای فراهم می شود. جهت اعتبار سنجی مدل حاصل از برگردان از مدلسازی مستقیم استفاده گردید. نتایج مطالعه حاصل نشان می دهد که مرز موهو در در زیر ایستگاههای آفریز، کوهدشت و پرواده در عمق ۴۰ کیلومتری، در زیر ایستگاه نستنج در عمق ۴۲ کیلومتری، در زیر ایستگاه انارک، در عمق ۳۸ کیلومتری و در زیر ایستگاههای یزد و کارشاهی، در عمق ۴۴ کیلومتری قرار دارد. میانگین عمق موهو در مرکز ایران ۴۲ کیلومتر می باشد.

کلیدواژه ها

ایران مرکزی, ساختار پوسته, عمق موهو, توابع گیرنده, برگردان همزمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.