اولین گزارش از جداسازی و شناسایی عامل پوسیدگی ریشه و پژمردگی فوزاریومی گیاه سیر از مزارع شهرستان ساری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 35، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-35-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما اکبری اوغاز

دانش آموخته کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

کامران رهنما

گروه گیاه پزشکی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

رقیه حبیبی

دانش آموخته مقطع دکتری بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

گیاه سیر یکی از سبزی های پرمصرف بوده که هر ساله خسارت بالای بیمارگر های خاکزاد در این گیاه دیده می­شود. در بهار سال ۱۳۹۷، طی بازدید از مزارع حومه شهرستان ساری، علایم پژمردگی و خشکیدگی گیاهان سیر مشاهده و از بوته­های بیمار نمونه­ برداری شد. پس از جداسازی روی محیط کشت آب-آگار و خالص سازی روی محیط سیب زمینی-دکستروز-آگار، قارچ­ها به محیط میخک-آگار جهت تولید ماکروکنیدیوم انتقال و شاخص­های ریخت شناسی با کلیدهای شناسایی معتبر بررسی گردید. DNA قارچ به روش CTAB استخراج و با آغازگر های ITS۴، ITS۵، EFGR و EF۱-۹۸۳F تکثیر و توالی یابی شد. اثبات بیماری­زایی در گیاه سیر رقم طارم با اثر دو میزان ۳۰ و ۶۰ گرم مایه تلقیح قارچ بیمارگر (اسپان گندم) در یک کیلوگرم خاک ارزیابی گردید. ویژگی­های ریخت شناسی شامل پرگنه ارغوانی، رشد پنبه­ای، ماکروکنیدیوم­های چهار تا شش سلولی و کلامیدسپورهای زنجیری مشابه قارچ Fusarium oxysporum بود. توالی ژنوم در ناحیه ITS با تشابه ۱۰۰ درصد و در ناحیه TEF با تشابه ۹۹-۹۸ درصد به قارچ F. oxysporum با رس شمار MK۷۹۰۶۸۲.۱ و کد جدایه ۷۳۹۱ در بانک ژن (NCBI) ثبت گردید. با میزان g/kg۳۰ مایه تلقیح در مقایسه با شاهد سالم پس از ۴۵ روز علائم پژمردگی، زردی و در نهایت خشکیدگی گیاه مشابه شرایط مزرعه ظاهر گردید. در میزان g/kg۶۰ مایه تلقیح نیز پس از ۳۰ روز حبه ها رشدی نداشتند و قبل از جوانه زنی حبه کاملا پوسیده گردید. بنابر داده های حاصل، عامل بیمارگر F. oxysporum ۷۳۹۱، احتمالا یکی از عوامل مهم پژمردگی و پوسیدگی فوزاریومی گیاه سیر در مزارع حومه شهرستان ساری می باشد.

کلیدواژه ها

پژمردگی, پوسیدگی ریشه, گیاه سیر, ITS, TEF

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.