شناسایی ویژگی های ساختاری و ترکیب باندی زغالسنگ های منطقه قشلاق، البرز شرقی: با استفاده از آنالیزهایXRD FT-IR, و Raman

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 29، شماره: 113
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-29-113_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر تقی پور

استادیار، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

طاهره ربانی

کارشناسی ارشد، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

رضا ظهیری

استادیار، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

چکیده

نهشته های زغالسنگی قشلاق در گستره رسوبات سازند شمشک با ترکیب ماسه سنگ، کنگلومرا، سیلتستون، آهک و آرژیلیت قرار گرفته اند. به منظور بررسی های کانی شناسی و ویژگی های ساختاری لایه های زغالسنگی قشلاق، از یازده لایه زغالسنگ از چهار معدن در حال استخراج نمونه برداری گردید. با استفاده از پتروگرافی، آنالیزهای XRD، FT-IR و Raman، رخداد کانی ها به همراه ساختار زغالسنگ های این ناحیه مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعه نمونه های دستی و مقاطع صیقلی، حضور کانی های رسی، پیریت، کالکوپیریت، سیدریت و کوارتز را تایید می نمایند. همچنین حضور کانی-های کائولینیت، کوارتز، سیدریت، دولومیت، کلسیت، پیریت، مونت موریلونیت و بیوتیت توسط طیف های XRD به اثبات رسید. باند های آلی-معدنی نظیر:OH ,CO۲ ,CH۳ ,Si–O ,S–S ,C–S ,Al–OH کانی های کربناته، C=C آروماتیک و CH آروماتیک و آلفاتیک توسط FT-IR در لایه های زغالسنگ قشلاق تشخیص داده شده اند. طیف سنجی Raman باند گرافیتی (G) در محدوده cm−۱ ۱۵۸۵- cm−۱ ۱۵۸۱ و باند نقص (D۱) در محدوده cm−۱ ۱۳۵۲- cm−۱۱۳۴۱ در لایه های زغالستگ قشلاق مشاهده گردید. باند گرافیتی دارای شدت قوی می باشد و پهن شدگی چندانی را نشان نمی دهند.

کلیدواژه ها

زغالسنگ, XRD, FT-IR, Raman, البرز شرقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.