مقایسه مبانی فلسفی علم دینی و علم طبیعت گرایانه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه روش شناسی علوم انسانی، دوره: 18، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_MTOD-18-72_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم آزادگان

.

چکیده

در این مقاله ابتدا نشان می دهیم که در مقام پردازش، انتخاب و بررسی نظریه های علمی ، دانشمندان تحت تاثیر جهان بینی خود عمل می کنند و این تاثیر هم در بعد نظری یعنی در شکل گیری و تنظیم نظریه و هم در بعد عملی یعنی در کاربرد نظریه در ایجاد فناوری و یا کاربرد آن در شکل دهی نظام فکری فرد و جامعه، بروز و ظهور دارد. در قدم بعدی به رابطه­ی دوجهان بینی اصلی رقیب ، یعنی جهان بینی  طبیعت گرایانه و جهان بینی دینی (جهان بینی توحیدی) با علم می پردازیم. در این بخش با تاکید بر آرای پلانتینگا و گلشنی، نشان داده خواهد شد که هم از نظر قدرت تایید و توجیه نمودن نظریه های علمی و هم از نظر تایید شدن توسط داده های علمی ، جهان بینی دینی بر جهان بینی طبیعت گرایانه برتری دارد. مآلا به این نتیجه خواهیم رسید که علم دینی نه تنها ممکن است بلکه تلاش در راستای ایجاد و پیش برد آن تلاشی معقول است.

کلیدواژه ها

جهان بینی, طبیعت گرایی, توحید, پلانتینگا, گلشنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.