مقایسه اثربخشی آموزش های قبل از ازدواج به روش برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی و رویکرد چندبعدی بومی نگر بر اضطراب/ اجتناب دلبستگی و تمایزیافتگی در افراد متقاضی ازدواج

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 64، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-64-1_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید بلوچ زاده خورشانه

دانشجوی دکتری راهنمایی و مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین، خمین، ایران

منصور عبدی

استادیار گروه روانشناسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

خلیل غفاری

استادیار، واحد خمین، دانشگاه آزاد اسلامی، خمین، ایران

رحیم حمیدی پور

استادیار، دانشگاه فرهنگیان تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: فقدان آموزش کافی در مورد مسائل مرتبط با ازدواج و اطلاعات ناکافی زوجین ممکن است زندگی زوجین را دچار مشکلات زیادی کند. بنابراین هدف از این پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش­های قبل از ازدواج به روش برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی و رویکرد چندبعدی بومی­نگر بر اضطراب/ اجتناب دلبستگی و تمایزیافتگی در افراد متقاضی ازدواج می باشد.روش کار: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون است. جامعه آماری شامل کلیه افراد مراجعه کننده به کانون زندگی پایدار متقاضی ازدواج شهر اراک در سال ۱۳۹۹ بود واز بین آنان تعداد ۶۰ نفر به صورت دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی قرار گرفتند. محتوای جلسه­های آموزش قبل از ازدواج با تکیه بر اصول و فنون برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی (PICK) به صورت هفتگی دو جلسه ۹۰ دقیقه­ای و آموزش چندبعدی بومی­نگر به صورت ۱۰ جلسه ۴۰ دقیقه­ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دلبستگی بزرگ سالان هازان و شاور (۱۹۸۷) و پرسشنامه تمایز یافتگی اسکورون (۲۰۰۰) بود و برای تحلیل داده­ها از آزمون تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ استفاده شد.نتایج: نتایج پژوهش نشان داد که بین اثربخشی آموزش­های قبل از ازدواج به روش برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی و رویکرد چندبعدی بومی­نگر بر اضطراب دلبستگی/ اجتناب دلبستگی و تمایزیافتگی در افراد متقاضی ازدواج تفاوت معناداری وجود ندارد.نتیجه گیری: باتوجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که هر دو درمان به یک اندازه بر اضطراب دلبستگی/ اجتناب دلبستگی و تمایزیافتگی اثربخش هستند.

کلیدواژه ها

رویکرد چندبعدی بومی نگر, اضطراب/ اجتناب دلبستگی, تمایزیافتگی, ازدواج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.