مبانی و محدودیت های آزادی اطلاعات و قرآن کریم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مشکوه، دوره: 34، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MISHKAT-34-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی زارعی

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

نیره خداداد شهری

دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات آرشیوی، دانشگاه الزهرا

چکیده

حق دسترسی به اطلاعات و گردش آزاد اخبار به عنوان یکی از حقوق بنیادین شهروندی از اصول پذیرفته شده جهان امروز است. دسترسی مردم به اطلاعات از جمله حقوقی است که تامین آن وظیفه و نیز به سود دولت­هاست. امروزه ایجاد امکان قانونی برای دستیابی به اطلاعات رسمی درباره فعالیت های مسئولان و دستگاه های دولتی، بخشی اساسی از وظایف حکومت ها در قبال مردم و نماد مشارکت­جویی و مردم­سالاریاست. پژوهش حاضر تلاش نموده است، علاوه بر کاوش در تاریخچه و مفاهیم آزادی اطلاعات، مبانی و الزامات و حق دسترسی به اطلاعات را در آیات شریفه قرآن کریم بررسی کرده، نیز محدودیت­های آن را از نگاه کتاب آسمانی تحلیل نماید. بررسی حاضر نشان داد که بسیاری از اصول آزادی اطلاعات در قرآن کریم مورد اشاره و تاکید قرار گرفته است. لذا برای تحقق آزادی اطلاعات، می­توان مواردی همچون تعریف دقیق قلمرو و استثناهای آزادی اطلاعات، تسهیل دسترسی به اطلاعات، حمایت از افشاکنندگان، اطلاع رسانی فعال و به موقع و اصلاح قوانین مغایر با اطلاع­رسانی را مورد تاکید قرار داد.

کلیدواژه ها

آزادی اطلاعات, حق دسترسی به اطلاعات, قرآن کریم, محدودیت های اطلاعات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.