بررسی اجمالی خدمات اکوسیستمی و تهدیدات تالاب های استان لرستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هفدهمین همایش ملی ارزیابی اثرات محیط زیستی ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANEIA17_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 320
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا اسدالهی

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

زیبا بیرانوند

دانشجوی کارشناسی رشته علوم و مهندسی محیط زیست، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

تالاب ها زیست بوم های حساس و با ارزشی هستند که عدم شناخت کارکردها و خدمات اکوسیستمی آنها موجب شده است که اغلبمورد بهره برداری خارج از توان قرار گیرند. اصطلاح تالاب برای مردم معانی متفاوتی دارد. در حقیقت امروزه نزدیک به ۵۰ تعریف برای تالاب مورداستفاده قرار می گیرد. این تعاریف را میتوان به دو گروه تعاریف گسترده و تعاریف محدود تقسیم کرد. کنوانسیون رامسر، که هدف از تشکیل آنحفاظت از پرندگان آبزی و کنار آبزی تالاب ها بوده است، تعریف گسترده ای از تالاب ارائه کرده است. همچنین سازمان های مختلفی سیستم هایی رابرای طبقه بندی تالاب ها ایجاد کرده اند. بر اساس این طبقه بندی تالاب های استان لرستان در سه سیستم رودخانه ای و ماندابی و دریاچه ای قرارمی گیرند. در بین تالاب های استان لرستان دریاچه گهر با داشتن منطقه شاخص اکولوژیک و بیولوژیک و تالاب های پلدختر بخاطر قرار گرفتن درمسیر مهاجرت گونه های پرنده آبزی و کنار آبزی مهم و در خطر و همچنین عرضه خدمات چندگانه اکوسیستمی می توانند در لیست تالاب های مهمکنوانسیون رامسر قرار بگیرند. در سال های اخیر کاهش ۷۰ درصدی وسعت تالاب های لرستان برای توسعه اراضی کشاورزی در تالاب گوری بلمکپل دختر، تعرض اراضی کشاورزی به تالاب های بیشه دالان بروجرد و تنوردر دورود مشکلات بزرگ زیست محیطی در این اکوسیستم های آبیایجاد کرده است. خطر نابودی و خشک شدن تالاب های لرستان فعالان محیط زیست را نیز نگران کرده است و بیم آن می رود که این اکوسیستم هایآبی به عنوان چشمه های تولید غبار در لرستان و غرب کشور برشمرده شوند.

کلیدواژه ها

دریاچه گهر، تالاب های پلدختر، تنوردر، بیشه دالان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.