سنتز نانو کامپوزیت کربن فعال/اکسید روی از ضایعات گیاه کلزا به روش شیمی سبز، بررسی عملکرد آن در حذف رنگدانه متیلن بلو و بهینه سازی پارامترهای موثر به کمک طراحی آزمایش

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-14-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رضوی مهر

Department of Chemistry, Faculty of Basic Sciences, Ayatollah Borujerdi University, Borujerd, Iran

محمدحسین فکری

Department of Chemistry, Faculty of Basic Sciences, Ayatollah Borujerdi University, Borujerd, Iran

فاطمه محمدی شاد

Department of Chemistry, Faculty of Basic Sciences, Ayatollah Borujerdi University, Borujerd, Iran

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به بحران کمبود آب و حضور آلاینده­ های صنعتی در منابع آبی، تصفیه فاضلاب ­ها، به ویژه فاضلاب­ های رنگی یک امر ضروری است. هدف از این مطالعه تصفیه فاضلاب حاوی رنگ متیلن­ بلو با استفاده از نانوکامپوزیت کربن فعال/اکسید روی (ZnO/AC) حاصل از ضایعات روغن­کشی گیاه کلزا به روش سبز است. روش بررسی: در مطالعه حاضر، اثر پارامترهای مختلف (pH، غلظت متیلن بلو، مقدار جاذب، دما و زمان تماس) در جذب متیلن بلو توسط نانوکامپوزیت تهیه شده به کمک نرم­ افزار طراحی آزمایش (Design of Experiment ۷)، به روش سطح پاسخ (Response Surface Method (RSM)) بررسی شد.   یافته­ ها: نتایج حاصل از آزمایش ­های پیش ­بینی شده نشان داد که بالاترین جذب متیلن بلو در شرایط pH برابر با  ۱۰، دمای  oC ۷۰، زمان تماس  min۵۰، غلظت اولیه جذب شونده mg/L  ۱۰ و مقدار جاذبg  ۰/۰۵ دیده می­ شود. در شرایط بهینه جاذب ZnO/AC توانست ۹۸/۲۲ درصد متیلن بلو را از محیط آبی حذف کند. نتیجه گیری: با توجه به پتانسیل بالای نانوکامپوزیت ZnO/AC در حذف رنگدانه متیلن بلو، می­ تواند کاندیدای مناسبی در حذف آلودگی­ های رنگی و تصفیه فاضلاب­ های کارخانجات نساجی محسوب شود.

کلیدواژه ها

Activated carbon/zinc oxide nano composite, Methylene Blue, Canola plant, Green method, Optimization, نانو کامپوزیت کربن فعال/اکسید روی, متیلن بلو, گیاه کلزا, روش سبز, بهینه سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.