تاثیر میدان های مغناطیسی بر برخی شاخص های فیزیولوژیکی و ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاهچه خار مریم (Silibum marianum L.) در شرایط تنش شوری
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 9، شماره: 38
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 208
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-9-38_019
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
چکیده
شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی بوده و اثرات محدود کنندهای بر رشد و نمو گیاهان دارد. میدان مغناطیسی میتواند با القای فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه، اثرات منفی تنشهای محیطی را تعدیل نمایند. در پژوهش حاضر تاثیر میدان مغناطیسی ایستا (۰ و ۴ میلی تسلا) بر برخی شاخصهای فیزیولوژیکی و ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی خارمریم (Silibum marianum L.) تحت تنش شوری با غلظت های صفر، ۵۰ و ۱۰۰ میلی مولار کلرید سدیم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش شوری در غلظت ۱۰۰ میلی مولار کلریدسدیم منجر به کاهش وزن تر (۶۵%) و خشک (۷۷/۲۷%)، محتوای نسبی آب (۳۵/۱۵%)، سطح برگی (۸۲/۲۹%) و طول ریشه (۳۰/۸%) نسبت به تیمار شاهد شد. کمترین محتوای IC۵۰ (۳۲/۲۲%) نیز در غلظت ۵۰ میلی مولار کلرید سدیم و میدان مغناطیسی ۴ میلی تسلا مشاهده شد. همچنین، افزایش معنیداری نیز در محتوای پرولین (۴۲/۶۸%)، مالون دی آلدهید (۸۳/۶۲%)، پراکسید هیدروژن (۵۳/%۵۵)، فنل (۷۸/۳۲%) و فلاونوئید کل (۵۶/۱۶%) بویژه در غلظت ۱۰۰ میلی مولار کلریدسدیم نسبت به شاهد مشاهده شد. میدان مغناطیسی با افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی، پرولین، محتوای فنل و فلاونوئید کل منجر به کاهش اثرات منفی شوری روی شاخصهای رشد گیاهچههای خار مریم شد. تیمار ۴ میلی تسلا همچنین منجر به کاهش ۳/۲۸ و ۴/۳۵% سطح پراکسید هیدروژن و مالون دیآلدهید در شوری ۱۰۰ میلی مولار شد. به نظر می رسد پیش تیمار میدان مغناطیسی میتواند با افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی، اثرات مخرب شوری بویژه در غلظت ۵۰ میلی مولار را در گیاه خار مریم تعدیل نماید.
کلیدواژه ها:
Proline ، growth ، static magnetic field ، flavonoid ، phenol ، پرولین ، رشد ، میدان مغناطیسی ایستا ، فلاونوئید ، فنل
نویسندگان
حلیمه حسن پور
Aerospace research institute
تارا قرائتی
Islamic Azad University
ملک حکمتی
Islamic Azad University
فاطمه موسوی
Aerospace research institute
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :