استفاده از روش شناسی سطح پاسخ به منظور بهینه سازی کشت کالوس گیاه سرخارگل ارغوانی (Echinacea purpurea)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 9، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-9-38_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضوان رمضان نژاد

Golestan University

مهناز اقدسی

Golestan University

محمد فاطمی

Golestan University

چکیده

سرخارگل ارغوانی (Echinacea purpurea) گیاهی متعلق به تیره آفتابگردان بوده که خواص دارویی متعددی برای آن گزارش شده است. هدف از مطالعه حاضر، بهینه­ سازی تولید کالوس و بیومس این گیاه با استفاده از روش شناسی سطح پاسخ است. به­این منظور دو نوع ریزنمونه برگ و ریشه در محیط کشت موراشیک و اسکوگ (۱/۲MS) حاوی غلظت­های مختلف (۰، ۱ و ۲ میلی گرم در لیتر) تنظیم کننده­ های رشد Kin، ۲,۴-D و NAAکشت شدند. در این تحقیق تولید کالوس و بیومس (وزن تر و خشک) به­ عنوان متغیر پاسخ (متغیر وابسته) و غلظت های مختلف تنظیم کننده­ های رشد به­عنوان پارامترهای بهینه­ سازی (متغیر مستقل) مورد توجه قرار گرفته اند. همچنین از طرح مرکب مرکزی (CCD) به­ منظور بهینه­ سازی پارامترهای تولید کالوس استفاده شد. آنالیزهای همبستگی مدل رگرسیون نشان­دهنده یک مدل چندجمله ای درجه دو بود که جهت بهینه­ سازی کالوس ­زایی و تولید بیومس استفاده شد. نتایج حاضر نشان داد که هردو ریزنمونه برگ و ریشه در تمام محیط­های کشت حاوی تیمارهای مورد بررسی کالوس تولید کردند. اما بیشترین درصد کالوس­ زایی و وزن خشک در کالوس حاصل از ریزنمونه برگ و در محیط کشت حاوی ۰۵/۱ و ۹۴/۰ میلی گرم در لیتر NAA و Kin به­ دست آمد. این در حالی است که بیشترین میزان وزن تر در کالوس حاصل از ریزنمونه برگ و در تیمار با غلظت های ۰۷/۱ و ۱۵/۱ میلی گرم در لیتر ۲,۴-D وKin مشاهده شد. در مجموع نتایج حاصل تاحدود زیادی با داده­ های پیش­ بینی شده همخوانی دارد. برازش مدل مناسب بوده و روش­ شناسی سطح پاسخ به­ منظور بهینه­ سازی کالوس­ زایی و تولید بیومس در گیاه سرخارگل ارغوانی موفق بوده است.

کلیدواژه ها

Response surface methology, depended variable, independed variable, explant, model fit, برازش مدل, تنظیم کننده های رشد, ریزنمونه, متغیر وابسته, متغیر مستقل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.