بررسی اثر دی اکسید تیتانیوم نانو و غیر نانو بر گلدهی و برخی صفات مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گل محمدی (Rosa damascena) تحت رژیم های مختلف آبیاری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 9، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-9-38_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی سلاح ورزی

Ferdowsi University

مریم کمالی

Ferdowsi University

حمید احمدپور میر

Ferdowsi University

چکیده

تنش های گوناگون محیطی از مهم ترین علل ایجاد مشکلات متعدد در تولیدات کشاورزی می باشند و تنش خشکی یکی از این تنش ها است. با توجه به نقش نانو ذرات در بهبود عملکرد و مقاومت بیشتر گیاهان به تنش های محیطی این آزمایش روی گل محمدی (Rosa damascena) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه های علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در بهار و تابستان ۱۳۹۷ اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل ۲ رژیم آبیاری ( هر سه روز (شاهد)، و شش روز) و پنج سطح تیتانیوم (۰ (شاهد، عدم استفاده از تیتانیوم)، ۱۵ پی پی ام دی اکسید تیتانیوم، ۳۰ پی پی ام دی اکسید تیتانیوم، ۱۵ پی پی ام نانو دی اکسید تیتانیوم، ۳۰ پی پی ام نانو دی اکسید تیتانیوم) بود. نتایج نشان داد اگرچه برهمکنش دو تیمار رژیم های آبیاری و دی اکسید تیتانیوم بر هیچ یک از صفات مورفولوژیک اندازه گیری شده معنی دار نشد اثر ساده رژیم های آبیاری بر وزن خشک ریشه در سطح احتمال ۵% و بر وزن خشک گل، تعداد گل و قطر ساقه در سطح احتمال ۱% اثر معنی دار داشت. به این ترتیب سطح ۱۵ پی پی ام نانو دی اکسیدتیتانیوم با ۲۳/۰ % بیشترین عملکرد اسانس را داشت. نشت الکترولیت سلول های برگی در تیمار ۳ روز دور آبیاری ۴۹% و در تیمار ۶ روز دور آبیاری ۹/۵۸ % مشاهده شد. بیشترین مقدار نشت الکترولیت در بین تیمارهای تیتانیوم در تیمار عدم محلول پاشی با تیتانیوم به میزان ۶۸% و پس از آن در تیمار ۳۰ پی پی ام دی اکسیدتیتانیوم به میزان ۹/۶۲ % بود. افزایش فاصله بین آبیاری ها منجر به افزایش فنل کل و کاهش هدایت روزنه ای شد. به طوریکه با افزایش فاصله آبیاری از ۳ به ۶ روز مقدار فنل کل ۱۷% زیاد شد. در بین سطوح تیتانیوم بیشترین مقدار فنل کل (۱۳/۱ میلی گرم بر گرم) در تیمار ۱۵ پی پی ام نانو دی اکسیدتیتانیوم و بیشترین هدایت روزنه ای در تیمارهای حاوی نانو ذرات تیتانیوم یعنی دو تیمار ۱۵ و ۳۰ پی پی ام نانو دی اکسید تیتانیوم مشاهده شد. به طور کلی کاربرد تیتانیوم در همه سطوح استفاده شده به ویژه در سطح ۱۵ پی پی ام نانو دی اکسیدتیتانیوم در بهبود صفات رویشی و فیزیوشیمیایی گل محمدی موثر بود.  

کلیدواژه ها

Chlorophyll, Dry weight, Flower number, Stomatal conductance, Total phenol, تعداد گل, فنل کل, کلروفیل, هدایت روزنه ای, وزن خشک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.