بهینه سازی تولید پینه و اندام زایی دو رقم تجاری گلایول (Gladiolus grandiflorus L. cv Amsterdam, Advance Red)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 9، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-9-38_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده رضیه موسوی متین

University of Zanjan

سید نجم الدین مرتضوی

University of Zanjan

پژمان آزادی

Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran

میترا اعلایی

Department of Horticulture Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

چکیده

گلایول به عنوان یک گیاه زینتی با ارزش اقتصادی بالا در سراسر جهان کشت می­شود و در ایران با دارا بودن بالاترین سطح زیر کشت و بیشترین میزان واردات اندام زیرزمینی جایگاه خاصی دارد. در این تحقیق، به منظور بررسی باززایی غیرمستقیم ارقام  Amsterdam و Advance Red آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. جهت تولید پینه، ریزنمونه­های جوانه چشمی (بخش راسی)، قطعات پداژه (بخش میانی) و صفحه پایگاهی (بخش تحتانی) پداژه در ابعاد ۱ سانتی­متر مربع در محیط پایه MS به همراه غلظت­های مختلف پیکلورام، دایکامبا، BAP، کاینتین، NAA و ۲,۴,۵-T کشت شدند. در مرحله باززایی، غلظت­های مختلف TDZ و GA۳ در ترکیب با آمینواسیدهای پرولین و گلوتامین  استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، در محیط حاوی ۱ یا ۲ میلی­گرم در لیتر دایکامبا ریزنمونه­ جوانه چشمی بالاترین میزان پینه­زایی را (به ترتیب ۴۷/۷۷ و ۹۱/۷۵ درصد در ارقام Amsterdam و Advance Red) نشان داد. بالاترین درصد باززایی (به ترتیب ۱۱/۸۱ و ۵۷/۷۵ درصد در ارقام Amsterdam و Advance Red) و بیشترین تعداد شاخساره (به ترتیب ۶۹/۲۳ و ۱۹/۲۰ شاخه در ارقام Amsterdam و Advance Red) در تیمار ۱ میلی­گرم در لیتر TDZ، ۵/۰ میلی­گرم در لیتر GA۳، ۲۰۰ میلی­گرم در لیتر پرولین و ۲۰۰ میلی­گرم در لیتر گلوتامین به دست آمد. بالاترین درصد ریشه­زایی (به ترتیب ۴۱/۸۴ و ۵۰/۸۲ درصد در ارقام Amsterdam و Advance Red) در تیمار ۲ میلی­گرم در لیتر IAA و ۵۰۰ میلی­گرم در لیتر زغال فعال تولید شد. گیاهچه­های تولیدی با موفقیت در شرایط گلخانه سازگار شدند.  

کلیدواژه ها

Bud sprout, Dicamba, Glutamine, Picloram, Proline, ۲, ۴, ۵-T, پرولین, پیکلورام, جوانه چشمی, دایکامبا, گلوتامین, ۲, ۴, ۵-T

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.