اثر صدای ترافیک بر صفات فیزیولوژیک گیاه مریم گلی زینتی Salvia Splendens

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 10، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-10-42_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره حقیقی کفاش

Islamic azad university

شهرزاد خرم نژادیان

Islamic azad university

علی اکبر قطبی راوندی

Shahid beheshti university

سمیه فرهنگ دهقان

Shahid beheshti university

چکیده

آلودگی صوتی ترافیک یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی در جوامع امروزی به­ویژه شهرهای پرجمعیت در سراسر جهان می­باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر صدای ترافیک بر صفات فیزیولوژیک گیاه مریم­گلی زینتی می­باشد. گیاهان به ۲ گروه مساوی (شاهد و تیمار) تقسیم شدند و هر گروه تحت شرایط کنترل شده یکسان در دو اتاق رشد جداگانه به مدت دو ماه رشد کردند. صدای ترافیک در ساعات اوج ترافیک در شهر ثبت شد. تجزیه و تحلیل فرکانس بر روی نمونه ها در طی فرآیند ضبط انجام شد. گیاهان گروه مواجهه به مدت پانزده روز و روزانه ۱۶ ساعت در معرض صدای ترافیک قرار گرفتند، در حالی که گیاهان گروه شاهد در سکوت کامل قرار داده شدند. قرار گرفتن در معرض صدای ترافیک منجر به افزایش میزان کلسیم، محتوای پراکسید هیدروژن و به دنبال آن فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان از جمله کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در مقایسه با گروه شاهد گردید. از طرف دیگر صدای ترافیک به طور قابل توجهی سبب کاهش محتوای هورمون ایندول-۳-استیک­اسید(IAA) و افزایش محتوای هورمون آبسیزیک­اسید(ABA) گردید. براساس نتایج این مطالعه، صدای ترافیک با ایجاد آسیب اکسیداتیو و تداخل در تعادل هورمونی می­تواند بر رشد و فیزیولوژی گیاه مریم گلی تاثیر منفی بگذارد.

کلیدواژه ها

Abscisic acid – Auxin - Antioxidant enzymes - Calcium – Traffic noise - Salvia Splendens, آبسزیک اسید - اکسین - آنزیم های آنتی اکسیدانی- صدای ترافیک - کلسیم - گیاه مریم گلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.