تحمل و حساسیت فیزیولوژیکی به تنش کم آبی در ارقام سیب زمینی (Solanum tuberosum L)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-8-32_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی زاهدی

Isfahan University of Technology

محمد الحوشان

Isfahan University of Technology

علی اکبر رامین

Isfahan University of Technology

محمد رضا سبزعلیان

Isfahan University of Technology

چکیده

در این پژوهش، تاثیر تنش کم آبی بر ویژگی­های فیزیولوژیک ده رقم سیب زمینی (اگریا، آریندا، مارفونا، بانبا، بورن، سانته، میلوا، ساتینا، جلی و اسپریت) در مرحله رشد رویشی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال ۱۳۹۵ مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح آبیاری بر اساس ۳۰ و ۸۰ درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده در خاک بود. ، فتوسنتز، هدایت روزنه­ای، تعرق، کارائی مصرف آب، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید و و افزایش یافت. تفاوت ارقام از نظر غالب صفات مورد ارزیابی معنی­دار بود. برهمکنش رژیم آبیاری و رقم بر میزان فتوسنتز، غلظت دی اکسید کربن در حفره زیر روزنه،در هر دو تیمار شاهد و تنش بیشترین گیاه برای ارقام آگریا و ساتینا و کمترین آن برای رقم بورن بدست آمد. در رقم سانته مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان افزایش در فعالیت آنزیم کاتالاز برابر ۴۱۰ و ۲۴۳ درصد در ارقام بورن و جلی و کمترین آن برابر ۸۵ درصد در رقم ساتینا حاصل شد. در حالی که بیشترین میزان افزایش در فعالیت آنزیم پراکسیداز برابر ۳۹۳ و ۳۰۸ درصد در ارقام بورن و بانبا و کمترین آن برابر ۸۶ درصد در رقم میلوا مشاهده شد. براساس نتایج آنالیز بای پلات و شاخص تحمل به تنش (STI) ارقام آگریا، ساتینا، مارفونا، اسپریت و سانته به ترتیب در مقایسه با دیگر ارقام مورد مطالعه سیب زمینی در واکنش به تنش کم آبی اعمال شده در مرحله رشد رویشی متحمل­تر بودند.

کلیدواژه ها

Potato cultivars, water defecit, photosynthesis, chlorophyll, carotenoids, stomatal conductance, : ارقام سیب زمینی, تنش کم آبی, فتوسنتز, کلروفیل, کاروتنوئید, هدایت روزنه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.