تاثیر گلایسین بتائین بر افزایش تحمل به شوری در گیاه سالیکورنیا (Salicornia persica)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-8-32_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن آب شناس

agronomy department of SANRU

محمدعلی اسماعیلی

agronomy department of SANRU

ایوب حیدرزاده

agronomy department of SANRU

چکیده

 افزایش روز افزون جمعیت جهان و نیاز بیشتر به تامین خوراک برای انسان و دام، استفاده از خاک­های شور در زراعت را به امری بدیهی بدل می­کند. گیاه سالیکورنیا با نام علمی Salicornia sp. از خانواده اسفناجیان (Chenopodiaceae) گزینه مناسبی جهت معرفی به منظور زراعت در خاک­های شور و نیمه شور است. این مطالعه با هدف بررسی واکنش گیاه سالیکورنیا به محلول پاشی گلایسین بتائین در کشت گلخانه­ای و پیش­تیمار این ماده در مرحله­ی جوانه­زنی تحت سطوح مختلف شوری، در دو مرحله  به اجرا درآمد. در مرحله اول تیمارهای شوری در پنج سطح (صفر، ۱۵۰، ۳۰۰، ۴۵۰ و ۶۰۰ میلی مولار) سدیم کلراید، بعنوان فاکتور اول و گلایسین بتائین در پنج سطح (۰، ۳۰، ۶۰، ۹۰ و ۱۲۰ میلی مولار) بعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. مرحله دوم شامل تیمار شوری با سدیم کلراید در سه سطح (۱۵۰، ۳۰۰ و۴۵۰ میلی مولار) به عنوان فاکتور اول و گلایسین بتائین در سه سطح (۰ ، ۶۰ و ۱۲۰ میلی مولار) بعنوان فاکتور دوم بود. سطوح بالاتر از۳۰۰ میلی مولار شوری در هر دو مرحله باعث کندی و توقف صفات مرتبط با جوانه زنی و رشدی گیاه سالیکورنیا و افزایش فعالیت آنزیمی در سطح ۳۰۰ میلی مولار سدیم کلراید شد، از طرفی پیش تیمار بذر و محلول پاشی با گلایسین بتائین (سطح ۱۲۰ میلی مولار) بخوبی باعث کاهش اثرات منفی شوری بر شاخص­های مرتبط با جوانه زنی و سایر صفات مورد بررسی در این آزمایش شد. پیش تیمار بذور با محلول گلایسین بتائین با غلظت های ۹۰ و ۱۲۰ میلی مولار را بدلیل تاثیر بهتر بر مجموع صفات مورد بررسی می­توان بعنوان مناسب ترین سطوح پیش­تیمار معرفی نمود و در مرحله گلدانی محلول­پاشی با غلظت ۱۲۰ میلی مولار این ترکیب نیز بیشترین اثربخشی را از خود نشان داده است. همچنین با توجه به شرایط و نتایج بدست آمده در این آزمایش مناسب ترین سطح شوری برای رشد و نمو سالیکورنیا شوری ۳۰۰ میلی مولار NaCl تعیین شد.  

کلیدواژه ها

Free radicals, Germination, Glycine betaine, Salicornia, Salinity stress, تنش شوری, جوانه زنی, آنزیم آنتی اکسیدانت, سالیکورنیا, گلایسین بتائین.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.