اثر دورکنندگی و ارزیابی اقتصادی اسانسهای گیاه نعنا (Mentha piperita) و زیره سبز (Cuminum cyminum) بر شپشه برنج (Sitophilus oryzae)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کشاورزی و توسعه پایدار (فرصتها و چالشهای پیش رو)
  • کد COI اختصاصی: NSASD02_131
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1053
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر لشگری

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران- تهران انتهای اتوبان ش

سیامک مشایخی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران- تهران انتهای اتوبان ش

چکیده

شپشه برنج یکی از آفات مهم این محصول است که برای کنترل جمعیت آن از سموم شیمیایی استفاده میشود.تحقیقات در مورد استفاده از اسانسهای گیاهی برای کنترل آفت نشان می دهد که اسانس گیاهان قابلیت استفاده به عنوان حشرهکش را برای کنترل آفات دارند. این تحقیق به منظور بررسی اثر دورکنندگی اسانس گیاه نعنا و زیره سبزبر شپشه برنج انجام شد. برای انجام این آزمایش از الفاکتومتر استفاده شد. مقادیر اسانس 01،0/2،0/5،1،2و5 میکرو لیتر و تعداد حشره در هر تکرار 50 حشره بالغ یک روزه شپشه بود. پس از 3 ساعت تعداد حشرات در هر ظرف شمارش و درصد دورکنندگی اسانس طبق فرمول محاسبه شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی و آزمایش فاکتوریل با پنج تکرار انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح 5 درصد مقایسه آماری شد. در این تحقیق به منظور مقایسه اقتصادی بین تیمارهای استفاده از اسانس زیره سبز و اسانس نعنا از تکنیک بودجه بندی جزئی استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اسانس اثر دورکنندگی آن به طور معنی داری افزایش می یابد و بیشترین اثر اسانس در بالاترین غلظت آن بدست آمد( .(P< ( 0.05 در این آزمایش اثر دورکنندگی اسانس گیاه نعنا و زیره سبز در بالاترین غلظت به ترتیب44/8و60/4 درصد و اختلاف بین دو اسانس در بیشتر تیمارها معنی داربود .(P< ( 0.05 ارزیابی اقتصادی تیمارهای آزمایش نشان داد که استفاده از اسانس زیره سبز در مقایسه با اسانس نعنا دارای توجیه اقتصادی بیشتری می باشد.

کلیدواژه ها

اسانس روغنی، نعنا، زیره سبز، شپشه برنج، اثر دورکنندگی، ارزیابی اقتصادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.