اثرات شوری چشمه آب معدنی گراب بر عملکرد فتوسنتز، رشد و فیزیولوژی گندم (Triticum aestivum)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-8-32_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه حاجی هاشمی

Khatam Alanbia University of Technology

ام البنین جهان تیغ

Khatam Alanbia University of Technology

فریبا نوعدوست

Khatam Alanbia University of Technology

چکیده

افزایش روز افزون نیاز به منابع آبی جدید منجر به استفاده از چشمه­های آب معدنی به منظور کشت گیاهان زراعی شده است. در مطالعه حاضر، نتایج آنالیز آب چشمه معدنی گراب حاکی از وجود غلظت بالای عناصر سدیم، گوگرد، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سیلیس به ترتیب فراوانی بود. درنتیجه چشمه گراب جزء چشمه­های آب معدنی می­باشد. گیاه گندم (رقم دهدشت) در یک آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با رقت­های ۰،  ۵۰% و ۱۰۰% از آب چشمه دو ماه آبیاری شد. آنالیز دوره­ای فلورسانس (Fv/Fm و PIABS) و کلروفیل­ها با فواصل سه روز نشان داد که آب چشمه سبب افزایش تدریجی و معنی­دار آنها در طی ۶۰ روز شد. همچنین آبیاری با آب چشمه سبب افزایش معنی­دار فتوسنتز خالص و دی­اکسید کربن درون سلولی گیاهان شد درحالیکه بر کارایی مصرف آب تاثیر معنی­داری نداشت. افزایش فتوسنتز در پاسخ به آب چشمه سبب افزایش معنی­دار کربوهیدرات­ها و درنتیجه شاخص­های رشد گیاه گندم شد. همچنین آبیاری گیاهان با آب چشمه سبب افزایش معنی­دار میزان فنل­ها، فلاونوئیدها، آنتوسیانین­ها، پرولین، پروتئین­ها، آلفاتوکوفرول، آنتی اکسیدان کل، و فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز شد درحالیکه تفاوت معنی­داری در میزان پراکسید هیدروژن، پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و نشت یونی غشاء مشاهده نشد. براساس نتایج مطالعه حاضر می­توان پیشنهاد نمود که فراوانی عناصر ضروری و مفید گوگرد، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و سیلیس در آب چشمه با تحریک بیوسنتز محلول­های سازگار اسمزی و آنتی­اکسیدانت­ها، و بهبود عملکرد سیستم فتوسنتزی سبب افزایش رشد گیاه گندم شد.  

کلیدواژه ها

Antioxidants, Chlorophyll fluorescence, Minerals, Morphology, املاح معدنی, آنتی اکسیدانتها, فلورسانس کلروفیل ها, مورفولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.