پاسخ صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی کلزا (Brassica napus L.) به کاربرد نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-8-30_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده کاشانی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

همت اله پیردشتی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

پوریا بی پروا

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سید مصطفی عمادی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

به منظور مطالعه تاثیر نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی کلزا (Brassica napus L.) رقم هایولا ۴۰۱ تحت تنش شوری، پژوهشی در شرایط کنترل شده به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. در مرحله اول نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده سنتز و در مرحله دوم غلظت بهینه آن تعیین شد. در مرحله سوم نیز اثر سه سطح کودی شاهد، نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده در غلظت بهینه و کی لیت (شلات) آهن در سطوح مختلف شوری (۰، ۳۰، ۶۰، ۹۰ و ۱۲۰ میلی­مولار با استفاده از نمک کلرید سدیم) در شرایط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از مرحله مقدماتی تیمار ۱۶ میلی­گرم بر لیتر به عنوان غلظت بهینه نانوذرات آهن صفرظرفیتی سنتز شده تعیین شد. همچنین معادلات رگرسیونی بدست آمده نشان داد که پس از کاربرد نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده با افزایش سطح شوری شیب کاهشی طول ریشه­چه، قطر ساقه، وزن خشک گیاه، وزن خشک ریشه­چه و کلروفیل a+b (به ترتیب باشیب ملایم ۰۱۸۳/۰-، ۰۱۱/۰-، ۰۰۶۴/۰-، ۰۰۲۲/۰- و ۰۰۲۷/۰- واحد) و شیب افزایشی نشت الکترولیت ( ۰۷۴۳/۰ واحد) نسبت به شاهد و کی لیت آهن کمتر بود. همچنین بیشترین میزان فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی کاتالاز (CAT) و گیاکول پراکسیداز (GPX) تا سطح ۹۰ میلی­مولار و آسکوربات پراکسیداز (APX) تا سطح ۱۲۰ میلی­مولار طی کاربرد نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده بدست آمد. در مجموع، نتایج بیانگر اثربخشی مثبت نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده همراه با افزایش سطح شوری در بهبود رشد گیاه کلزا در مقایسه با شاهد و کی لیت آهن بود.

کلیدواژه ها

Antioxidant enzymes, regression, canola, chelates, zero-valent iron nanoparticles, and hydroponic., آنزیم های آنتی اکسیدان, رگرسیون, کلزا, کی لیت, نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده و هیدوروپونیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.