بررسی روند تجزیه ذخایر بذر اسفندک(Zygophyllum fabago L.) طی دوره جوانه زنی تحت تاثیر اسیدیته های مختلف

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-8-30_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا زرندی میاندوآب

Department of Biology, Faculty of Basic Science, Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz, Iran

توحید ادیب ینگجه

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

چکیده

چکیده         اسفندک (Zygophyllum fabago L.) به عنوان یک گیاه شورپسند اختیاری چند­ساله، در مناطق خشک و زمین های بایر و غیر قابل کشت می روید. باتوجه به تفاوت اسیدیته خاک­های زیستگاه­های متنوع طبیعی اسفندک، تاثیر pH بر روند تجزیه ذخایر بذور اسفندک طی جوانه­زنی آزمایش شد. آزمایش در طرح کاملا تصادفی با هفت سطح pH (یعنی۴، ۵، ۶، ۷، ۸، ۹و۱۰) و طی چهار تکرار در مدت یک هفته انجام یافت. بذرها توسط محلول هیپوکلریت­سدیم ۱% ضدعفونی سطحی شدند ودر pH­های متفاوت در دمای ۲۸درجه سانتی­گراد و در تاریکی قرار گرفتند. سنجش بیومولکول­های بذر و میزان فعالیت آنزیم­های آلفا­آمیلاز و لیپاز در دو مرحله قبل (روز پنجم) و بعد (روز هفتم) از جوانه­زنی انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان­داد که آنزیم لیپاز در pH­های قلیایی بیشتر فعالیت کرده و به همین دلیل میزان لیپید در این pH­ها کمتر است. آلفا­آمیلاز در pH­های قلیایی نسبت به pH­های اسیدی فعالیت کمتری نشان داده­است. غلظت ذخایر نشاسته بذر و محتوی قند­های محلول تابع فعالیت آلفا­آمیلاز بود. بنظر می­رسد در بذر اسفندک فعالیت آنزیم آلفا­آمیلاز قبل از جوانه­زنی در محدوده pH­های ۴ الی ۸ بیشینه بوده و موجب تجزیه ذخایر نشاسته، و از این طریق موجب آغاز روند جوانه­زنی شده­است. در حالی که فعالیت لیپاز و محتوای لیپید حاکی از اهمیت ذخایر لیپید در مرحله بعد از جوانه­زنی است. در مراحل بعد از جوانه­زنی لیپاز پیش­سازهای رشد (و نه احتمالا پیش­سازهای تولید انرژی) را برای گیاهک جوان فراهم می­آورد که فعالیت آن در محیط قلیایی قابل­ملاحظه است. بیشترین محتوای پروتئین دانه بعد از جوانه­زنی و در pH­های خنثی مشاهده شد که می­تواند نشانگر بهینه بودن شرایط خنثی برای ادامه رشد دانه­رست باشد.

کلیدواژه ها

Key words: Amylase, Carbohydrate, Germination, Lipase, Lipid, pH, Protein, Starch, Zygophyllum fabago L., واژه های کلیدی: آلفا آمیلاز, اسفندک, pH, پروتئین, جوانه زنی, لیپید, کربوهیدرات, لیپاز, نشاسته.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.