تاثیر اسید سالیسیلیک در کاهش اثرات تنش شوری بر صفات رشدی گیاه سیاه دانه (Nigella sativa L)
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 29
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 201
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-8-29_022
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
سیاه دانه از خانواده آلاله، گیاهی یک ساله است که علاوه بر ارزش دارویی، در صنایع غذایی و فرآوردههای آرایشی- بهداشتی کاربرد دارد. اسیدسالیسیلیک یک تنظیمکننده رشد درونی، با ماهیت فنلی است که در تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی نﻘش دارد و باعث حفاظت در مﻘابل تنشهای محیطی میشود. به منظور بررسی اثر تنش شوری و اسید سالیسیلیک بر برخی پارامترهای رشدی شامل کلروفیلa، کلروفیلb، کلروفیل کل، کارتنوئید، پرولین، مالون د آلدئید، سایر آلدئیدها، لیپوکسیژناز و گایوکل پراکسیداز در گیاه دارویی سیاه دانه (Nigella sativa L.)، آزمایشی در سال ۱۳۹۵ در گلخانه دانشگاه ایلام، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش شوری درسه سطح شامل صفر (شاهد بدون شوری)، ۲۵و۷۵ میلی مولار و عامل اسید سالیسیلیک در سه سطح عدم کاربرد (شاهد)، ۷۵/۰، ۵/۱ میلی مولار بود. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش معنی دار کلروفیلa، کلروفیلb، کلروفیل کل، کارتنوئید و افزایش معنی دار پرولین، لیپوکسیژناز، مالون دی آلدئید و سایر آلدئیدها گردید. و میزان گایوکل پراکسیداز در تیمارهای متفاوت، اسید سالیسیلیک افزایش یافته است در شرایط تنش شوری، تیمار اسید سالیسیلیک موجب افزایش کلروفیلa، کلروفیلb، کلروفیل کل، کارتنوئید، پرولین و گایوکل پراکسیداز شد، اما مالون د آلدئید، سایر آلدئیدها و لیپوکسیژناز کاهش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده به نظر میرسد پیش تیمار اسید سالیسیلیک اثرات مضر تنش شوری در گیاه سیاهدانه را کاهش داده است.
کلیدواژه ها:
Key words: Proline ، carotenoid ، chlorophyll ، Gayvkl peroxidase ، Lipoxygenase ، malondialdehyde (MDA). ، واژه های کلیدی: پرولین ، کارتنوئید ، کلروفیل ، گایوکل پراکسیداز ، لیپوکسیژناز ، مالون دی آلدئید
نویسندگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :