اثر کمپوست حاوی زئولیت اصلاح شده با منیزیم بر برخی صفات ریخت شناسی و کلروفیل ذرت در خاک لوم شنی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 7، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-7-27_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاجر طاهری سودجانی

Isfahan University

منوچهر حیدرپور

Isfahan University

محمد شایان نژاد

Isfahan University

حسین کاظمیان

University of Northern British Columbia (UNBC), ۳۳۳۳ University Way, Prince George, BC, Canada, V۲N ۴Z۹.

حسین شریعتمداری

Isfahan University

مجید افیونی

Isfahan University

چکیده

به منظور بررسی اثر کمپوست­های حاوی زئولیت طبیعی و اصلاح شده بر برخی صفات ریخت شناسی و فیزیولوژیک ذرت رقم سینگل کراس ۷۰۴، آزمایش­های گلخانه­ای در قالب طرح کاملا تصادفی با ۸ تیمار و سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که استفاده کمپوست حاوی زئولیت به ویژه نوع اصلاح شده آن سبب افزایش قطر، ارتفاع گیاه، حجم ریشه، وزن برگ، ساقه و ریشه گیاه نسبت به تیمار کمپوست بدون زئولیت شد. وزن خشک اندام هوایی با کاربرد کمپوست حاوی زئولیت اصلاح شده نسبت به زئولیت طبیعی، ۸/۱۱ درصد افزایش نشان داد. استفاده از کمپوست حاوی زئولیت طبیعی و اصلاح شده به ترتیب سبب افزایش میزان برداشت نیتروژن به میزان ۶۸/۳۴ و ۴۷/۵۴ درصد نسبت به تیمار کمپوست بدون زئولیت شد. مقدار کلروفیل a، ۲۲/۲۹ و ۸۸/۳۴ درصد، کلروفیل b، ۲۹/۴۴ و ۴۵/۷۶ درصد، کلروفیل کل ۱۴/۳۲ و ۹۴/۴۲ درصد و کاروتنوئیدها ۷۷/۱۹ و ۵۸/۲۹ درصد به ترتیب با کاربرد کمپوست دارای زئولیت طبیعی و اصلاح شده نسبت به تیمار کمپوست بدون زئولیت افزایش نشان داد. همچنین با افزایش میزان نیتروژن برگ، مقدار کلروفیل a،b و کلروفیل کل نیز افزایش یافت و همبستگی حدود ۸۰ درصد بین مقدار نیتروژن برگ و کلروفیل وجود داشت. درمجموع استفاده از زئولیت اصلاح شده در روند تولید کمپوست و سپس کاربرد آن در خاک به دلیل بهبود ویژگی­های ریخت شناسی و فیزیولوژیکی گیاه ذرت توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

Plant growth, Mg-Modified zeolite, Municipal waste compost, Chlorophyll content, Nitrogen, رشد گیاه, زئولیت اصلاح شده, کمپوست زباله شهری, کلروفیل, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.