اثر دو رژیم آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد تریتیکاله

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 6، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-6-22_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره ایراندوست

Shiraz university

احسان بیژن زاده

Shiraz university

چکیده

به منظور تعیین شاخص تنش خشکی (CWSI) و دمای سایه انداز گیاهی تریتیکاله آزمایشی مزرعه ای در سال ۱۳۹۴ در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز اجرا شد. سه رقم تریتیکاله شامل سناباد، ای تی ۸۳-۳ و ای تی ۸۴-۵ بعنوان کرت های فرعی و چهار سطح رژیم رطوبتی شامل آبیاری مطلوب و قطع آبیاری در مراحل گلدهی، شیری شدن دانه و خمیری نرم به عنوان کرتهای اصلی در قالب طرح کرتهای خرد شده با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد ارقام سناباد و ای تی ۸۳-۳ با ۳۱/۶ و ۸۹/۶ درجه سانتیگراد بالاترین تفاوت دمای بین هوا و سایه انداز را داشتند در حالیکه این تفاوت در ای تی ۸۴-۵ به ۶۶/۲ درجه سانتیگراد رسید. در همه ارقام تغییرات زیادی (۱۸/۰ تا ۹۱/۰) در میزان CWSI ماهیانه مشاهده شد و این میزان با قطع آبیاری از گلدهی تا خمیری نرم کاهش یافت. در قطع آبیاری در گلدهی، ای تی ۸۳-۳ با ۶۷/۰ دارای بیشترین میزان CWSI فصلی بود در حالیکه در ای تی ۸۴-۵ این میزان به ۵/۰ رسید. رگرسیون چند گانه نشان داد با افزایش CWSI عملکرد دانه تریتیکاله کاهش یافت و شیب خط رگرسیون بین ۲۳۷ تا ۲۸۹ گرم در متر مربع عملکرد دانه بیشتر از سایر نقاط بود        (۷۹/۰ (R۲=. بالاترین عملکرد دانه (۴۷۶/۰ گرم در متر مربع) در ای تی ۸۴-۵ در آبیاری مطلوب بدست آمد و CWSI در این رقم بین ۱۸/۰ تا ۳۳/۰ متغییر بود. با قطع آبیاری در مرحله گلدهی و افزایش CWSI  نسبت به تیمار های قطع آبیاری از شیری شدن و خمیری نرم، عملکرد دانه به صورت معنی داری به ویژه در ارقام سناباد و ای تی ۸۳-۳ کاهش یافت. در مجموع ای تی ۸۴-۵ با کمترین اختلاف دمای بین هوا و سایه انداز، آب مصرفی و میانگین  CWSI در شرایط تنش خشکی، عملکرد بهتری داشت.

کلیدواژه ها

Cutting off irrigation, drought, flowering, grain yield., قطع آبیاری, خشکی, گلدهی, عملکرد دانه, آب مصرفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.