تاثیر سالیسیلیک اسید در بهبود خسارت تنش سرمازدگی در هیبرید ذرت سینگل کراس ۴۰۰ (Zea mays L.)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 6، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-6-19_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کافی

Ferdowsi University of Mashhad

محسن طریق الاسلامی

Ferdowsi University of Mashhad

احمد نظامی

Ferdowsi University of Mashhad

رضا ضرغامی

Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII) Karaj, Iran.

چکیده

تنش سرمازدگی معمولا بیشتر در گیاهان مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و یا گیاهان رشد یافته در این مناطق مشاهده می شود. به طور کلی، گیاهان این مناطق از جمله ذرت در دوره رشد فعال خود و در طی مراحل اولیه نمو بسیار حساس به تنش سرمازدگی می باشند. به همین منظور آزمایشی برای بررسی تاثیر تنش سرما زدگی و اسید سالسیلیک بر فعالیت صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی هیبرید ذرت سینگل کراس ۴۰۰، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تنش سرمازدگی در دو سطح (عدم تنش سرمازدگی (شاهد) و تنش سرمازدگی در دمای پنج درجه سانتیگراد در مرحله چهار برگی به مدت ۱۲ ساعت) و سه غلظت محلول پاشی اسید سالسیلیک (عدم محلول پاشی (شاهد)، ۲۰۰و۴۰۰ میکرو مولار) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد در شرایط تنش سرمازدگی غلظت مالون دی آلدئید، دی تیروزین و پرولین افزایش و غلظت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز کاهش یافت.  محلول پاشی ۲۰۰و ۴۰۰ میکرو مولار اسید سالسیلیک باعث کاهش اثرات تنش سرمازدگی شد. در شرایط تنش سرمازدگی نشت الکترولیت افزایش و محتوی آب نسبی، وزن خشک و سطح برگ کاهش پیدا کرد. محلول پاشی باعث افزایش محتوی کلروفیل گردید.  همچنین همبستگی معنی داری بین میزان خسارت سرما، تیمار اسید سالیسیلیک و صفات مورد بررسی وجود داشت که نشان دهنده پاسخ مثبت گیاهچه ذرت نسبت به کاربرد اسید سالسیلیک در شرایط تنش سرمازدگی بود. بیشترین میزان پرولین مربوط به محلول پاشی ۴۰۰ میکرو مولار اسید سالسیلیک به میزان ۵/۳۹ میکرومول در گرم وزن تر بود.

کلیدواژه ها

Antioxidant, Chlorophyll, Seedlings, salicylic acid spray, آنتی اکسیدانت, کلروفیل, گیاهچه, محلول پاشی سالیسیلیک اسید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.