بررسی اثرات پتاسیم بر کاهش سمیت بور در گندم (Triticum aestivum cvDarab 2)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کشاورزی و توسعه پایدار (فرصتها و چالشهای پیش رو)
  • کد COI اختصاصی: NSASD02_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 857
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مقرب الحق

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

مهدی زارع

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد فارس

علی اصغر پهلوان پورفردجهرمی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی جهرم

چکیده

طی سالهای اخیر، تحقیقات زیادی بر روی عکس العمل گیاهان مختلف نسبت به سمیت بور انجام شده است . دراین تحقیق، جهت بررسی تأثیر پتاسیم بر کاهش سمیت بور در گندم، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1388 در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی جهرم اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل بور در چهار سطح ( 40 ،20 ،0 و 60 میلیگرم در کیلوگرم خاک) و پتاسیم در چهار سطح ( 50 ،25،0 و 75 میلی گرم در کیلوگرم خاک) بر روی بذور رقم داراب 2 گندم بود. صفات مورد مطالعه شامل غلظت سدیم ساقه ، غلظت سدیم ریشه، غلظت بور ساقه، غلظت بور ریشه، وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه ، شاخص برداشت ، عملکرد بیولوژیک ،عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله، ارتفاع بوته و وزن هزار دانه بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات نشان داد که در کلیه صفات مورد مطالعه، اثر بور و در تمامی صفات به جز وزن خشک ریشه ، اثر پتاسیم در سطوح احتمال 5%و1%معنیدار بود. با افزایش بور، صفات وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه، شاخص برداشت، عملکردبیولوژیک، عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، ارتفاع بوته و وزن 1000 دانه کاهش و با افزایش پتاسیم، میزان شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله، ارتفاع بوته و وزن هزار دانه افزایش پیدا بور نشان داد که بیشترین کاهش جذب بور در تیمار پتاسیم با غلظت 50 میلی گرم در × کرد. اثرات متقابل پتاسیم کیلوگرم خاک و به دنبال آن، با غلظت 75 میلی گرم در کیلوگرم خاک بود. بنابراین پتاسیم اثرات متقابل منفی بر بور داشت.

کلیدواژه ها

گندم، پتاسیم، سمیت بور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.