حفظ کیفیت پس از برداشت و کنترل پوسیدگی قارچی فلفل دلمه ای (Capsicum annum L.) توسط پوشش خوراکی کیتوزان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 5، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-5-16_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم محمدی

Ilam University

اورنگ خادمی

Shahed University

مهدی صیدی

Ilam University

مسعود بازگیر

Ilam University

چکیده

کیتوزان علاوه بر خاصیت ضدمیکروبی امروزه به عنوان یک پوشش خوراکی جهت افزایش ماندگاری انواع میوه ها و سبزی ها کاربرد دارد. چروکیدگی، از دست دادن رطوبت و آلودگی های قارچی ناشی از جنس های Alternaria و Botrytis از مهمترین مشکلات پس از برداشت میوه فلفل دلمه ای می باشند، بنابراین در این پژوهش اثر کیتوزان در غلظت های صفر، ۵/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ درصد بر حفظ صفات کیفی و کنترل عوامل قارچی میوه فلفل دلمه ای در طی انبارداری مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور، میوه ها در غلظت های مختلف پوشش خوراکی کیتوزان غوطه ور شده و پس از خشک شدن به مدت ۲۸ روز در دمای ۱۰ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۹۵ درصد نگهداری شدند. میوه ها طی انبار از نظر صفاتی مانند درصد کاهش وزن، شدت بیماری، بازارپسندی، سفتی، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتر، نسبت قند به اسید، مقدار اسیدآسکوربیک، وزن خشک، نشت یونی، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی، مقدار کلروفیل و کاروتنوئید و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پس از دوره انبارمانی نمونه های تیمار شده با غلظت های مختلف کیتوزان در مقایسه با شاهد کاهش وزن و بیماری قارچی کمتری نشان دادند و دارای بازارپسندی، سفتی بافت، مقدار فنل کل، درصد اسید قابل تیتر، مقدار مواد جامد محلول و فعالیت آنزیم کاتالاز بیشتری بودند. اثر مثبت تیمار کیتوزان با افزایش غلظت نیز بیشتر شد. باتوجه به نتایج این پژوهش استفاده از این پوشش خوراکی به عنوان یک برنامه کاربردی جهت افزایش ماندگاری میوه فلفل دلمه ای توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Sweet pepper, Quality maintenance, Storage life, Chitosan, Antioxidant, فلفل دلمه ای, حفظ کیفیت, انبارمانی, کیتوزان, آنتی اکسیدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.