تاثیر محلول پاشی اسید هیومیک بر گیاه دارویی صبرزرد در خاک های آلوده با کادمیم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 4، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-4-14_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز یداللهی

Young Researchers and Elite Club, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran.

محمدرضا اصغری پور

University of Zabol

فرشاد گلشنی

University of Zabol

چکیده

آلودگی کادمیوم یک تهدید عمده برای محیط زیست و سلامتی انسان است. بنابراین پیدا کردن راهکارهایی کم هزینه برای کاهش سمیت کادمیم ضروری است. کلات کننده هایی نظیر اسید هیومیک به عنوان کاهش دهنده اثرات تنش های مختلف شناخته شده اند. این مطالعه به منظور بررسی اثر کادمیم و محلول پاشی اسید هیومیک بر رشد و غلظت قندهای محلول گیاه صبرزرد به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی در سال ۱۳۹۱در گلخانه دانشکده کشاورزی زابل انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح کادمیم به مقدار صفر (شاهد)، ۴ و ۶ میلی گرم در کیلوگرم خاک و چهار سطح محلول پاشی اسید هیومیک (صفر، ۵/۰، ۵/۱ و ۳ گرم بر لیتر) بودند. کادمیم در سطح ۴ میلی گرم در کیلوگرم باعث افزایش صفات کمی مورد مطالعه گردیده و برای رشد گیاه اختلالی ایجاد نکرد، اما غلظت ۶ میلی گرم در کیلوگرم کادمیم منجر به کاهش وزن تر و وزن خشک ریشه و شاخساره، طول برگ، ضخامت برگ، وزن ژل و ارتفاع گیاه گردید. همچنین کادمیم در سطح ۶ میلی گرم در کیلوگرم، سبب افزایش قند های محلول گلوکز، مانوز و زایلوز گردید. مصرف اسید هیومیک تاثیری بر طول ریشه، وزن تر و وزن خشک ریشه و قند های محلول گلوکز، مانوز و زایلوز نداشت، اما با توجه به تاثیر مثبت آن بر وزن تر و وزن خشک شاخساره و برخی از ویژگی های مورفولوژی، محلول پاشی آن برای تقویت گیاه قابل توصیه بوده ولی نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد.

کلیدواژه ها

Heavy metals, Medicinal plant, Organic fertilizer, Soluble sugars, عناصر سنگین, قند های محلول, کودهای آلی, گیاهان دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.