سطح بیان پروتئین های ناقل ZIP۱ و ZIP۵ در ریشه و برگ سه رقم گندم با روی-کارایی متفاوت

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 4، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-4-11_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه قاسمی

Yazd university

امیرحسین خوشگفتارمنش

IUT university

بدرالدین ابراهیم سید طباطبایی

IUT university

غزاله خاکسار

IUT university

چکیده

توانایی گیاهان برای رشد و تولید عملکرد بالا در خاک های با غلظت کم روی، در بین ارقام مختلف گندم متفاوت است، اما تاکنون مکانیسم فیزیولوژی دخیل در زمینه روی-کارایی و همچنین نقش پروتئین های ناقل روی در تحمل گیاهان به کمبود روی، به طور کامل مشخص نیست. این مطالعه با هدف مقایسه سطح بیان دو پروتیئن ناقل روی و فعالیت آنزیم کاتالاز در ارقام مختلف گندم، در شرایط کمبود روی انجام شد. سه رقم گندم با روی-کارایی متفاوت شامل بک کراس (روی-کارا)، کویر (روی-ناکارا) و دوروم (روی-ناکارا) در خاک با غلظت کم روی قابل دسترس (۲/۰ میلی گرم بر کیلوگرم) کشت شدند و در مرحله خوشه دهی سطح بیان دو ژن ZIP۱ و ZIP۵، فعالیت آنزیم کاتالاز و غلظت روی در ریشه و برگ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ژن ZIP۱ در ریشه هر سه رقم گندم بیان شد، اما سطح بیان این ژن در ریشه رقم بک-کراس بیشتر از دو رقم دیگر بود. ژن ZIP۵ بر خلاف ژن ZIP۱، در برگ بیان شد و سطح بیان این ژن در هر سه رقم مشابه بود. غلظت روی در ریشه و برگ رقم بک کراس کمتر از ارقام روی-ناکار بود، اما فعالیت کاتالاز در این رقم به طور معنی-داری بیشتر بود. بر اساس نتایج بدست آمده، یکی از دلایل روی-کارایی ارقام مورد مطالعه ممکن است به علت افزایش سطح بیان ژن ZIP۱ در ریشه و در نتیجه انتقال روی از خاک به گیاه باشد.

کلیدواژه ها

Catalase activity, Wheat cultivars, Zinc efficiency, Zinc transporter, ارقام گندم, روی-کارایی, ناقل روی, آنزیم کاتالاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.