تأثیر برخی الگوهای رایج تناوبی بر ساختار جوامع علفهای هرز مزارع گندم

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کشاورزی و توسعه پایدار (فرصتها و چالشهای پیش رو)
  • کد COI اختصاصی: NSASD02_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1081
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوذر اسماعیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد علفهای هرز دانشگاه بیرجند

غلامرضا زارع

دانشجوی کارشناسی ارشد علفهای هرز دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

عبداله مویدی شهرکی

دانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی دانشگاه بیرجند،

چکیده

تناوب زراعی از جمله عملیات زراعی است که از طریق فرآیندهای متفاوتی میتواند جمعیت علفهایهرز را تحت تأثیر قرار دهد. به منظور مطالعهی تأثیر برخی الگوهای رایج تناوبی شامل تناوب گندم- برنج و تک کشتی گندم بر ساختارجمعیت علفهای هرز مزارع گندم، مطالعهای در سال 1388 در مزارع گندم بخش درودزن شهرستان مرودشت که سه سال پیاپی تناوب گند-م برنج و گندم- آیش در آنها به اجرا درآمده بود انجام شد. بدین منظور تراکم علفهای هرز 20 مزرعه گندم که طی سه سال متوالی تناوب گندم- برنج اجرا شده و نیز 20 مزرعه که تناوب گندم- آیش اجرا شده بود توسط0/5 متر مربع به تعداد 20 کادر در هر مزرعه انداخته شده و تراکم هر یک از علفهایهرز به × 0/ کادرهایی به مساحت 5تفکیک گونه اندازهگیری و یادداشت شد. نتایج این تحقیق نشان داد که تراکم علفهایهرز خردل وحشی، یولاف وحشی وکنگر صحرایی در تناوب گند-م برنج در مقایسه با تک کشتی گندم به طور معنیداری پایین تر بود، اما تراکم علفهای هرزی مانند کمندی، آلاله وحشی، ماشک گل خوشهای و دمروباهی کشیده در تناوب رایج گندم- برنج در مقایسه با تک کشتی گندم بالاتر بود، در نتیجه میتوان گفت که تناوبهای به اجرا درآمده به صورت پیاپی میتواند سبب تغییر فلورعلفهای هرز مزارع گندم شود که این امر میتواند در برنامههای مدیریتی علفهایهرز مزارع گندم به کار گرفته شود، به طوری که اعمال تناوب زراعی صحیح منجر به ایجاد اختلال در چرخهی زندگی علفهای هرز گردیده و شرایط را برای رشدآنها نامساعد میکند.

کلیدواژه ها

گندم، مدیریت علفهای هرز، تناوب زراعی، تراکم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.