ایجاد لاین های مقاوم به خوابیدگی و پرمحصول در برنج به روش القای موتاسیون به وسیلهء پرتودهی گاما (موتاسیون زای فیزیکی)

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JONSAT-22-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرامرز مجد

مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: ۴۹۸- ۳۱۴۸۵ ، ایران - کرج

مسعود رحیمی

مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: ۴۹۸- ۳۱۴۸۵ ، ایران - کرج

محمد رضازاده

مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: ۴۹۸- ۳۱۴۸۵ ، ایران - کرج

چکیده

پرورش گیاه به وسیلهء موتاسیون به منظور ایجاد جهش و تنوع ژنتیکی در ساختار توارثی گیاهان، چندین سال است که در عرصه بهنژادی بکار می رود. در این کار پژوهشی از گیاه برنج رقم “موسی طارم”  به عنوان رقمی با کیفیت خوب ولی پابلند و حساس به خوابیدگی استفاده شده است. هدف از اجرای این طرح، تولید لاین های “مقاوم به خوابیدگی”  با کیفیت و کمیت برتر است. بذرهای دستچین رقم انتخابی، پس از تنظیم مقدار رطوبتشان، به وسیلهء چشمهء کبالت- ۶۰  مرکز تحقیقات هسته ای با دزهای ۱۰۰، ۲۰۰و ۳۰۰ گری پرتودهی و همراه با بذرهای شاهد (نمونه های پرتودهی نشده) بطور جداگانه در خزانه موسسهء تحقیقات برنج کشور در رشت کاشته شدند. در نسل اول ) ۱M (، بذرهای هر گیاه به تفکیک بوته برداشت شد و در نسل دوم ) ۲M (، این بذرها در یک خط (بوته در خط) کاشته شدند. از میان جمعیت گیاهی نسل دوم، تعداد ۲۰۳ بوتهء جهش یافته به همراه بوته های شاهد با در نظر گرفتن هدفهای اصلاح برگزیده شدند. در پی گزینش های مکرر و طی نسلهای بعدی (۳M تا ۵M)، بوته هایی که از نظر ایستادگی، طول بوته و عاملهای موثر در مقدار محصول نسبت به گیاهان شاهد برتری داشتند با دقت بیشتر برداشت گردیدند. پس از یک رشته آزمایشهای ابتدایی و انتهایی برای مقایسهء میزان محصول، ۱۳ لاین جهش یافته از میان آنها برگزیده شد و لاین ۳-۴۳ که صفت مقاوم بودن به خوابیدگی و افزایش محصول در آن اصلاح شده بود، به عنوان لاینی نویدبخش برای منطقهء گیلان، به وزارت جهاد کشاورزی معرفی شد.

کلیدواژه ها

: ساختار توارثی, لاین های جهش یافته, مقاوم به خوابیدگی, موتاسیون زای فیزیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.