طراحی و کالیبراسیون یک سامانه ی شمارنده ی کل بدن با هندسه ی صندلی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 37، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JONSAT-37-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین پوربیگی

پژوهشکده ی کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران،

سعدی پورعلی

گروه مهندسی هسته ای، دانشگاه علوم و فن آوری های نوین، دانشگاه اصفهان

مجتبی مستجابالدعواتی

گروه مهندسی هسته ای، دانشکده ی علوم و فن آوری های نوین، دانشگاه اصفهان

سعید باقری

گروه مهندسی هسته ای، دانشکده علوم و فن آوری های نوین، دانشگاه اصفهان

چکیده

شمارنده­ های کل بدن برای اندازه گیری های مستقیم پرتوزایی بدن و ارزیابی پرتوگیری داخلی برای پرتوکاران و دیگر افراد جامعه استفاده می شوند. شمارنده­ ی با هندسه­ ی صندلی نسبت به دیگر هندسه­ ها برای پایش سریع در حوادث پرتوی، مناسب ­تر است. در این پژوهش، سیستم پایش قابل حملی با هندسه­ ی صندلی، طراحی شد و ارزیابی بازده­ ی شمارش برای کالیبراسیون سیستم انجام گرفت. این سامانه از یک آشکارساز سوسوزن یدور سدیم (قطر cm۵×cm۵) قرار گرفته داخل یک موازی­ ساز، و یک صندلی که با لایه­ های سربی به ضخامت ۲cm حفاظت شده ­اند، تشکیل شده است. برای محاسبه­ ی زاویه­ ی صندلی و زاویه ­ی موازی­ ساز، از مدل فانتوم بومب استفاده شده است. بازده شمارش ­ها از راه شبیه ­سازی مونته­ کارلو و آزمایش ­های کالیبراسیون معمول و با استفاده از یک فانتوم نیم ­تنه ­ی حاوی چشمه ­ی نقطه­ ای به دست آمد. کمینه ی سطح پرتوزایی قابل اندازه گیری (MDA) برای چشمه ی Cs۱۳۷ در محدوده­ ی زمانی min ۱۰، برابر با Bq ۴۷±۴۴۸ بود. نتایج حاکی از آن است که کالیبراسیون شمارنده­ ی کل بدن با کد MCNPX می­ تواند جای­گزین کالیبراسیون واقعی شود. هم­ چنین نشان داده شد که شبیه­ سازی مونته­ کارلو، یک روش ارزان ­قیمت برای به دست آوردن بازده­ ی شمارنده­ ی کل بدن از نوع صندلی برای مقاصد طراحی و کالیبراسیون است.

کلیدواژه ها

شمارنده ی کل بدن, کالیبراسیون, بازده , شبیه سازی مونته کارلو , فانتوم بومب و نیم تنه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.