اثر تابش دهی گاما بر ماندگاری و ویژگی های کیفی میوه ی زرشک تازه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 38، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JONSAT-38-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا اخوان

بخش علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

سمیرا برنجی اردستانی

پژوهشکده ی کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران

محمد فاضل

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

چکیده

تابش ­دهی گاما به علت بازدارندگی رشد میکروبی در میوه­ های تازه، می­ تواند ایمنی و ماندگاری آن ها را افزایش دهد. در این پژوهش میوه­ ی زرشک تازه تحت ­تاثیر تابش گاما در دزهای ۰.۵ تا  kGy۲ قرار گرفت و برخی از ویژگی­ های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی آن در طی ۴۰ روز نگه­داری ارزیابی شد. در طی نگه­داری، روند کاهشی اسیدیته و افزایشی pH و محتوای مواد جامد محلول در اثر تابش­ دهی مشاهده شد. از نظر افت وزن، تفاوت معنی ­داری بین شاهد و تیمارها مشاهده نشد. بلافاصله پس از تابش­ دهی، محتوای ترکیبات فنولی و آنتوسیانین کل با افزایش دز تابش ­دهی کاهش یافت و این روند کاهشی در طی نگه­داری نیز مشاهده شد. تابش­ دهی، شاخص­های رنگ میوه­ ی زرشک را تحت تاثیر قرار نداد، اما در طی نگه­داری به صورت معنی­ داری کاهش یافتند. تابش­ دهی به ویژه در دزهای بالاتر از kGy ۱.۵ سبب بازدارندگی رشد میکروبی در طی دوره­ی نگه­داری شد. براساس نظر ارزیاب­ ها، نمونه­ های تابش­ دهی شده در دزهای بالاتر از kGy ۱.۲۵ در انتهای دوره­ ی نگه­داری قابل مصرف بودند. به طور کلی، با توجه به تاثیر تابش بر ویژگی­ های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی، دامنه­ ی دز ۱.۲۵ تا kGy ۲ برای افزایش ماندگاری میوه­ ی زرشک می­ تواند استفاده شود.

کلیدواژه ها

میوه ی زرشک, تابش دهی گاما, فرایند غیرحرارتی, بسته بندی, افزایش ماندگاری, رشد میکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.