نقش مهارت های ارتباطی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه در پیش بینی احساس تنهایی سالمندان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOGE-2-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین السادات حسینی رمقانی

Faculty of Literature and Humanities, University of Lorestan, Khorramabad, Iran.

فضل اله میردریکوند

Faculty of Literature and Humanities, University of Lorestan, Khorramabad, Iran.

هادی پناهی

Faculty of Literature and Humanities, University of Lorestan, Khorramabad, Iran.

چکیده

مقدمه: توجه و تمرکز بر متغیرهای پیش­بین احساس تنهایی در سالمندان مقدمه­ ای است برای کاهش موفقیت آمیز احساس تنهایی و پیامدها و عوارض جدی آن. در این راستا هدف این پژوهش، تعیین نقش مهارت­های ارتباطی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه در پیش­بینی احساس تنهایی سالمندان بود. روش: در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی، جامعه آماری را کلیه سالمندان شهر تهران در سال ۱۳۹۵ تشکیل می­دادند. ۴۰۰ نفر از سالمندان ساکن منزل از مناطق مختلف شهر تهران به روش نمونه­ گیری خوشه ­ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس تجدیدنظر شده احساس تنهایی، پرسشنامه های مهارت­های ارتباطی بین فردی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه استفاده شد. داده ­ها با استفاده از نسخه ۲۳ نرم ­افزار آماری SPSS، روش همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته­ ها: نتایج روش­های آماری، همبستگی­ های منفی و معناداری بین مهارت­های ارتباطی (۰/۴۰-= r و ۰/۰۰۱ > p)، حمایت اجتماعی (۰/۲۰-= r و ۰/۰۰۱> p) و تجارب معنوی روزانه (۰/۵۰-= r و ۰/۰۰۱> p) با  احساس تنهایی نشان دادند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که ۳۸ درصد از واریانس احساس تنهایی از طریق مهارت­های ارتباطی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه قابل پیش­بینی است. نتیجه­ گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مهارت­ های ارتباطی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه نقش معناداری در پیش­بینی احساس تنهایی سالمندان دارد. این یافته ها حاوی کاربردهای درمانی مهمی در خصوص اهمیت این متغیرها در تجربه احساس تنهایی سالمندان می­باشد.

کلیدواژه ها

Loneliness, Communication, Social Support, Spirituality, Elderly, تنهایی, ارتباط, حمایت اجتماعی, معنویت, سالمند( سالخورده بالای ۸۰ ساله)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.