آیا مصرف چای شانس افسردگی در سالمندان را کاهش می دهد؟: مطالعه ای مورد-شاهدی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOGE-2-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فرج زاده

Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran

رضا قانعی قشلاق

Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran

ناصر رشادمنش

Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran

مژده زارعی

Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran

هادی امینی

Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran

چکیده

مقدمه: افسردگی یک بیماری مزمن و شایع در میان سالمندان است که منجر به کاهش کیفیت زندگی، اختلال در عملکرد روزانه و ایفای نقش های فردی، اجتماعی و خانوادگی آنها می شود. یکی از عوامل احتمالی پیشگیری کننده از افسردگی مصرف چای است. با توجه به نتایج متناقض مطالعات خارجی و نبود مطالعه داخلی در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مصرف چای و افسردگی در سالمندان انجام شد. روش: این مطالعه مورد شاهدی در سال ۱۳۹۵ بر روی ۲۶۰ نفر سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سقز و به روش نمونه­گیری خوشه­ای انجام شد. با استفاده از مقیاس افسردگی سالمندان و تایید روانپزشک، نمونه­ها به دو گروه افسرده و غیرافسرده تقسیم و از نظر سن، جنس، تحصیلات و شاخص توده بدنی همسان شدند. سپس میزان مصرف چای در آن ها ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ و به کمک آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته ­ها: میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه ۶/۳۵± ۶۹/۸سال بود. ۶۴/۲درصد نمونه ها (۱۶۹ نفر) در روز کمتر از ۳ فنجان چای مصرف می کردند. نتایج نشان داد که بین افسردگی با مصرف چای ارتباط معناداری وجود داشت؛ به طوری که ۵/۱ درصد افراد افسرده و ۳۳/۵درصد افراد غیر افسرده روزانه حداقل ۳ فنجان چای مصرف می کردند و شانس ابتلا به افسردگی در افرادی که روزانه بیش تر از ۳ فنجان چای مصرف می کردند، ۶۶ درصد کمتر از افراد با مصرف کمتر از ۳ فنجان چای روزانه بود (p < ۰.۰۰۱, ۹۵% CI: ۰.۲۶۷-۰.۴۳۷, OR = ۰.۳۴۱).  نتیجه­ گیری: این مطالعه نشان داد که رابطه احتمالی بین مصرف چای با افسردگی در سالمندان وجود دارد و با توجه به شیوع بالای افسردگی در سالمندان، مداخلات پیشگیرانه ای از جمله مصرف منظم و متعادل چای به صورت روزانه توصیه می شود

کلیدواژه ها

Tea, Depression, Elderly, چای, افسردگی, سالمندی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.