بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر آگاهی و خودمراقبتی سالمندان مبتلا به دیابت نوع ۲

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOGE-3-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان باقری

Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

مائده باقری

Faculty of Nursing Midwifery, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

شمس الدین نیکنامی

Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: با توجه به اینکه دیابت یکی از بیماری های پرهزینه و مزمن دوران سالمندی است که آگاهی و مشارکت سالمندان و انجام رفتارهای خودمراقبتی در روند درمان بیماری و پیشگیری از عوارض آن اهمیت ویژه ای دارد، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر آگاهی و خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع ۲ شهر خورزوق استان اصفهان انجام گرفت. روش: این مطالعه از نوع نیمه تجربی و مداخله ای، به روش نمونه گیری در دسترس بر روی ۸۰ نفر از سالمندان دیابتی شهر خورزوق استان اصفهان در سال ۱۳۹۶ انجام شده است. شرکت کنندگان با روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم و مداخله آموزشی طراحی شده در ۳ جلسه (۴۵ دقیقه ای) برای گروه مداخله سالمندان و ۲ جلسه مشترکا برای سالمندان و نزدیکان آن ها به ۲ روش مستقیم و غیرمستقیم برگزار و ۲ ماه پس از اتمام مداخله، پس آزمون انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه وتحلیل دادهها از آماره های توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون کلموگروف اسمیرنوف، t مستقل و t زوجی و Chi-Square Tests در نرمافزار SPSS۱۶ استفاده شد. یافته ها: با مقایسه میانگین نمرات آگاهی )۸۶۰/۰=(P و خودمراقبتی )۸۷۵/۰=(P گروه مداخله و شاهد قبل از مداخله آموزشی اختلاف آماری معنادار مشاهده نشد اما بعد از مداخله، میانگین نمرات آگاهی و خودمراقبتی در گروه مداخله به طور معنادار بیشتر از گروه کنترل بود) ۰۰۱/۰(P< . بعد از مداخله در میزان فعالیت بدنی) ۶۵۱/۰=(P و مصرف مرتب دارو) ۵۵۱/۰=(P بین گروه مداخله و شاهد و نیز در میانگین نمرات آگاهی )۵۶۳/۰=(P و خود مراقبتی )۲۳۷/۰=(P گروه شاهد قبل و بعد از مداخله تفاوتی معنادار مشاهده نشد )۰۵/۰< (P. نتیجه گیری: سطح آگاهی و آموزش خودمراقبتی و به تبع آن رفتار خودمراقبتی سالمندان در کنترل دیابت و پیشگیری از عوارض آن نقشی اساسی و حیاتی دارد. هم چنین تلاش برای آموزش نزدیکان سالمندان و افزایش آگاهی آن ها می تواند در جهت افزایش توانایی سالمندان در مراقبت از خود بسیار موثر باشد.  

کلیدواژه ها

Type ۲ Diabetes, Awareness, Self-Care, Elderly, دیابت نوع دو, آگاهی, خودمراقبتی, سالمندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.